България е готова да започне веднага преговорния процес с Албания,

...
България е готова да започне веднага преговорния процес с Албания,
Коментари Харесай

Светлан Стоев: ЕС се вслушват в това, което казва България за Северна Македония

България е подготвена да стартира незабавно преговорния развой с Албания, а с Република Северна Македония служебното държавно управление се преценява с декларацията на 44-тото Народно заседание и Рамковата позиция на Министерски съвет от октомври 2019 година Това са червени линии, утвърдени от всички политически сили, и те са насочна точка за нашата поредна политика.

Това съобщи служебният външен министър Светлан Стоев. Той открои разговора с Република Северна Македония и сътрудниците в Европейски Съюз като нов миг в политиката, водена от служебното държавно управление.

„ Разликата е в разговора, който се опитваме да водим на една извънредно градивна основа, и в тенденция, която да даде нужните гаранции за неговото продължение при нов парламент и постоянно държавно управление “, акцентира Светлан Стоев.

„ По-различно е и дейното разяснение на нашата позиция пред европейските ни сътрудници – нещо, което липсваше до този миг. Сега има чуваемост – в случай че преди рецензиите бяха повече, в сравнение с разбирането, то сега страните членки се вслушват в това, което споделя България “, добави той.

Светлан Стоев още един път акцентира, че България е отворена за разговор с Република Северна Македония, само че той би трябвало да бъде градивен, доброжелателен и да се основава на доверие, което е изгубено.

„ Езикът на омразата би трябвало да изчезне в нашите двустранни връзки “, сподели външният ни министър. По думите му доверието е изгубено и заради това, че редица политици от Република Северна Македония са предпочели да обикалят столиците на страните - членки на Европейски Съюз, вместо да приказват с сътрудниците си в България. „ Този напън, който се пробваха да наложат на България посредством нашите сътрудници, не докара до резултат. Крайно време е да се разбере, че най-прекият път е двустранният разговор “, акцентира външният министър.

Министърът на външните работи приветства през днешния ден целите на почналото на 1 юли 2021 година Словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз и изрази вяра, че те ще дадат опция в идващите 6 месеца да бъдат търсени верните решения за по-добра и просперираща Европа.

„ Мотото на Словенското председателство – „ Заедно. Устойчиви. Европа “ напълно се вписва в българските външнополитически цели. Тези три съществени думи, съединени в едно обръщение, са доста близки до посланието на българското председателство – „ Съединението прави силата “, съобщи Светлан Стоев по време на показване на целите на Словенското председателство. Дебатът бе проведен в Представителството на Европейска комисия в София от „ ПанЕвропа България “ и фондация „ Конрад Аденауер “.

Сред целите на европредседателството на Словения Светлан Стоев открои възобновяване от пандемията и укрепването на устойчивостта на Европейски Съюз при рецесии. Според външния ни министър Европа може да се поздрави с избрани триумфи от позиция на медицината, да вземем за пример изработването на ваксина в извънредно къси периоди. Кампанията за имунизиране също е триумф, акцентира Стоев, като изрази вяра за активизиране на имунизирането в България.

Важна стъпка към връщане към нормалността съгласно външния ни министър е и въвеждането на цифровия Коронавирус документ в Европейски Съюз на 1 юли, който ще улесни придвижването на жителите.

За излизане от рецесията Светлан Стоев открои и Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, който по думите му е невиждан по своя мащаб. Той акцентира, че от началото на мандата служебното държавно управление преразглежда националния проект на България за възобновяване с акцент целите в него да са инвестиция в бъдещето. Очаква се проектът да бъде импортиран в Европейска комисия до края на юли.

„ Европа би трябвало да е по-устойчива, конкурентна и самостоятелна, като автономността не значи изолационизъм, а това, че би трябвало да разчита сама на себе си “, съобщи Стоев.

В рамките на изявлението министър Стоев засегна и други два целта на Словенското председателство – миграционната политика и върховенството на правото. Той дефинира полемиката по новия Пакт за миграцията и леговище като извънредно значима и акцентира, че като страна, която е външна граница за Европейски Съюз, за България е от основно значение да се откри обективен баланс сред отговорност и взаимност.

Коментирайки върховенството на закона, Светлан Стоев посочи, че България и Румъния към момента са подчинени на Механизма за съдействие и оценка. „ Последният отчет за България даде позитивна оценка на осъществяването на рекомендациите в този механизъм, само че той, за жалост, не е анулиран. Настояваме за неговото унищожаване, защото въведеният Механизъм за върховенството на правото дава задоволително учредения за наблюдаване на съответните процеси в тази област “, съобщи Стоев.

Светлан Стоев пожела триумф на Словенското председателство, тъй като по думите му неговият триумф ще бъде триумф за цяла Европа.

В полемиката участваха още посланикът на Словения у нас Анджей Франгеш, Гергана Паси, президент на „ ПанЕвропа България “, Торстен Гайслер, началник на офиса на фондация „ Конрад Аденауер “ в България, шефът на Дипломатическия институт Таня Михайлова и ръководителят на представителството на Европейска комисия в София Цветан Кюланов. Специални посетители в дебата бяха стажант-аташетата в Министерство на външните работи от сегашния 16-и випуск.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР