България е европейската държава с най-голям жилищен фонд на глава

...
България е европейската държава с най-голям жилищен фонд на глава
Коментари Харесай

Никъде в Европа хората нямат толкова много жилища, колкото у нас

България е европейската страна с максимален жилищен фонд на глава от популацията - 624 жилища на 1000 поданици. Това разбираме от тазгодишния, в който се изследват имотните пазари на 26 европейски страни и на Израел.

По отношение на брой жилища на глава от популацията след страната ни се подреждат Португалия и Франция надлежно с 585 и с 552 жилища на 1000 души.

В противоположния завършек на скалата са Гърция (285 единици на 1000 жители) и Обединеното кралство (371) имат най-ниския жилищен ресурс на 1000 поданици през 2022 година

В безусловно изражение Германия има най-големия жилищен фонд с 43,4 милиона жилища. Франция, с 37,6 милиона поданици, е страната с втория по величина жилищен фонд. Страната с третото най-големият жилищен фонд е Испания с 26,1 милиона жилища.

Най-малък е жилищният фонд в Естония, с общо 0,74 милиона жилища, следвана от Литва (1,45 милиона жилища) и Ирландия (2,12 милиона жилища).
 Най-много жилищни здания в страната има в област Пловдив
Областта на страната, в която има най-вече жилищни здания (не е столицата)

Над 1/3 от постройките в страната са на 64 години и повече



Какви са констатациите за страната ни?

Докато търсенето към момента изпреварва предлагането на жилища в България през 2022 година пазарът стартира да се охлажда. През миналата година беше регистриран спад на броя на покупко-продажбите спрямо миналата година, изключително през втората половина на 2022-а, пишат анализаторите.

Забавянето продължава и през тази година като броят на покупко-продажбите продължава да понижава през първото тримесечие на 2023, въпреки и с по-бавен ритъм в съпоставяне със спада, регистриран през последното тримесечие на 2022-а.

Броят на сделките четирите огромни града на страната - София, Варна, Пловдив и Бургас понижава, като максимален е годишният спад през първите три месеца на 2023-а във Варна (-19% при приблизително -9% за страната).

Продажните цени през 2022 година продължиха да нарастват, като междинните цени за жилища в София подвигат с над 25%. Най-голямо обаче е повишаването във Варна (с 30%).

" В кратковременен проект не се чака огромно намаляване на цените на парцелите, защото търсенето към момента изпреварва предлагането и в това време ипотечните лихви към момента не са се повишили доста ", предвиждат от Deloite.

Според анализаторите пазарните вероятности в средносрочен проект значително зависят от лихвените проценти на локалния пазар. Докато инфлацията взема въздействие върху покупателната дарба и надлежно способността на семействата за погашение на ипотеки, инфлацията също предизвика капиталов интерес към покупката на недвижими парцели. Това е съпроводено от доста солидна тежест на банковите депозити в общото финансово благосъстояние, което на от своя страна, подтиква търсенето, изключително на фона на инфлацията, защото хората ще търсят други възможности за хеджиране против инфлацията.

Пазарът на наеми у нас обаче изостава от продажбите, измерено посредством междинните наемни равнища в София през 2022 година Този пазар обаче показва отчетливо повишаване през първите месеци на 2023 година
 В област Бургас има взрив на строителството на
С взрив на строителството на " тесни " жилища, тази област на страната изпревари София по брой нови жилища

Като цяло България към този момент се строят повече жилища, само че с по-малка повърхност

Според разбора, точно в България са регистрирани най-ниските междинни наемни цени в Европа.

" Който живее в Бургас може да чака да заплащат приблизително 3,1 евро/кв.м, в София към 4,6 евро/кв.м, а във Варна към 4.7 евро/кв.м. ", написа в отчета.

" Очакванията за повишение на лихвите по ипотечните заеми обаче могат да забавят проектите за покупка на парцели и по този метод да доведат до растеж на наемите ", написа още в разбора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР