България е една от първите страни в Европейския съюз, която

...
България е една от първите страни в Европейския съюз, която
Коментари Харесай

Ето това е добра новина - найлоновите торбички намаляха с 50%

България е една от първите страни в Европейския съюз, която е въвела едни от най-строгите ограничавания за използването на найлонови торбички.

Тези до 25 микрона са с наложена продуктова такса още през 2012 година, напомни Славея Стоянова, шеф на Дирекция " Управление на отпадъците и запазване на почвите " в Министерство на околната среда и водите, на среща с представители на неправителствените организации " Грийнпийс " и " За Земята ".

НПО-та са изпратили писмо до министър Нено Димов във връзка интернационалния ден за свят без пластмасови торбички, се прецизира в известие на Министерство на околната среда и водите. Те са били признати от зам.-министър Николай Кънчев и специалисти от министерството.

Според изследвания на министерството вследствие на подхванатите ограничения използването на найлонови торбички е намаляла с към 50 на 100, е показала Стоянова, представена в информацията. Тя е разяснила, че на равнище Европейски Съюз към момента няма модел за оценка на резултатите от въведените условия по директивата, само че съгласно социологическите изследвания на Министерство на околната среда и водите у нас над 40 % от потребителите към този момент заобикалят да употребяват този тип опаковки, като носят при извършване на покупки торби за многократна приложимост.

На собствен ред зам.-министър Кънчев е уверил, че районните инспекции по околна среда наблюдават за осъществяването на условията в наредбата. Той е поканил екоактивистите да вземат участие в акции за разчистване на пластмасовите боклуци, както и в осведомителни акции за понижаване замърсяването на плажовете.

Сред разискваните на срещата благоприятни условия за разпространение на екологичните ограничения измежду потребителите е част от продуктовата такса, събирана от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, да бъде за осведомителни акции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР