България е една от малкото страни в Европа, която не

...
България е една от малкото страни в Европа, която не
Коментари Харесай

Може ли по-ниска ставка на ДДС да промени пазара на биопродукти

България е една от дребното страни в Европа, която не ползва диференцирана ставка на Данък добавена стойност за биологичните си артикули.

Това е един от причините, с които производителите упорстват за понижаване на Данък добавена стойност ставката на биопродуктите и чакат да схванат каква част от партиите,  оповестили този вид произвеждане за приоритет в предизборните си стратегии, в този момент ще поддържат концепцията налог добавена стойност за биологичните артикули да стане 5%.

Със сигурност това не е огромен удар за фиска , сподели за БНР Веселина Ралчева от асоциация „ Биопродукти “.

Съседни страни към този момент са понижили ставката си за храни и биологични артикули , дава образец Ралчева с Турция и Румъния.

„ България остана една от доста дребното страни в Е, в която биопродуктите са с идентична ставка с всички останали артикули . “

В други страни биологичните артикули заемат основна част от щандовете в магазините, означи тя.

В нашата страна от години се въртим в обаян кръг. Цените у нас са високи, тъй като пазарът е дребен , разяснява Веселина Ралчева.

Ние не можем да развием българския пазар, по тази причина огромна част от продуктите се изнасят , а по-късно се връщат у нас под формата на нови артикули, за които плащаме още по-висока цена, разяснява Ралчева. Тя подсети, че няма статистика за оборота и пазара на биопродукти в България.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР