България е една от малкото държави, в които лихвите по

...
България е една от малкото държави, в които лихвите по
Коментари Харесай

Каква ще е месечната вноска на кредит от 100 000 лева, ако лихвите нараснат на 4,5%?

България е една от дребното страни, в които лихвите по жилищните заеми остават покрай рекордно ниските си равнища.

Според последните данни на Българска национална банка, покачване по този индикатор е налице в четвърти следващ месец. За момента това повишаване е минимално – до 2.61% от рекордно ниските 2.46%, регистрирани през септември 2022 година

Кредитният консултант Димитър Пенков от Revolution Credit Consult разгласи в предаването " Портфейл “ по Дарик радио, че " в близко бъдеще не се чака българските банки да подвигат цената на заема фрапантно, защото ликвидността им остава висока ".

От КредитЦентър пък пресметнаха, че месечната вноска на образцов заем от 100 00 лева ще нарасне с към 100 лева при вероятно повишаване на лихвите от 2.5% на 4.5%. Експертите са на мнение, че през 2023 година можем да чакаме покачване на лихвите до равнища от към 3.5-4%. 

Основателят на платформата Musketari.bg Галя Йорданова посочи в изявление за Darik Business Review, че доста настоящи са закрепените лихви, тъй като те дават известна предсказуемост за избран интервал и клиентите могат по-лесно да предвиждат своите разноски, изключително в подтекста на растящите лихви на огромните пазари.

Предприетите от Европейската централна банка покачвания на главните лихвени проценти в еврозоната през втората половина на 2022 година се отразиха в значително повишаване на лихвените проценти на междубанковия паричен пазар в България от края на третото тримесечие на годината.

Същевременно, в изискванията на забележителна ликвидност в банковата система, беше регистрирано относително едва покачване на лихвените проценти по депозитите и заемите за компаниите и семействата в страната, регистрират от БНБ.

Въз основа на пазарните упования за по-нататъшно стягане на паричните условия в еврозоната, се чака лихвите по заемите и депозитите да ускорят темповете на повишаване и да доближат най-високите си стойности в края на 2023 година и при започване на 2024 година, след което да се стабилизират на достигнатите равнища.

Как по-високите лихви биха се отразили на цените на парцелите?

Брокери към този момент оповестиха, че чакат растеж в цената на наемите през 2023 година

Процесът е задействан от високата инфлация, от една страна, а от друга – от стопирането на покупките на парцели от страна на колебаещите се клиенти на фона на високите цени и несигурната икономическа и политическа конюнктура.

Евентуално продължаване на растежа на лихвите по жилищните заеми също би довело до спад в броя на покупко-продажбите. 

С какъв брой нарастнаха парцелите в София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 година

Отдръпване на купувачите от пазара ще провокира строители и вложители да намалят цените и/или да дават по-големи отстъпки при продажбата на парцели.

Охлаждането на имотния пазар, както и понижаване на инфлацията, би се отразило в посока поевтиняване на недвижимостите. Същото се отнася и за строителните материали (заради по-ниско търсене), и за строително-ремонтните действия.

Именно високите разноски за довършителни работи са главната причина от ден на ден хора да избират да купуват приключени парцели, а не такива в градеж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР