България e една от малкото държави в Европейския съюз, в

...
България e една от малкото държави в Европейския съюз, в
Коментари Харесай

Държавата въвежда задължително образование за имотните брокери

България e една от дребното страни в Европейския съюз, в която липсва какъвто и да било тип регулация на пазара на недвижими парцели. Вероятно заради тази причина  тази активност у нас постоянно се прави от непрофесионалисти, а подвеждането на коиентите и откровените измами са процедура. За да реши проблемите на този пазар, страната е решила поетапно да вкара регулация на бранша.

Преди дни от Министерството на образованието разгласиха за публично разискване план на Наредба за придобиване на подготовка по специалността „ Брокер “. С нея се предлага да има държавен учебен стандарт (ДОС) за придобиване на подготовка по специалността „ Брокер “ от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование.

С плана се дефинират единните условия за знанията, уменията и компетентностите, нужни за практикуване на специалността, които са наложителни за всички просветителни и учащи институции, които имат право да провеждат образование, завършващо с издаване на Свидетелство за професионална подготовка или Удостоверение за професионално образование по специалността, се споделя в претекстовете на плана.

Наредбата е направена като част от Закона за професионалното обучение и образование (ЗПОО).

Какви са новите условия?

Възможност за придобиване на подготовка за брокер към този момент ще имат и учениците, като главното условие за записване в съответната паралелка е учащите да имат приключено главно обучение. За по-големите възпитаници – над 16 години – добито право за явяване на държавни зрелостни изпити или добито приблизително обучение. Според новите условия хората, обучавали се по новите правила, могат да работят като сътрудник на недвижими парцели, брокер на недвижими парцели, сътрудник ръководство на благосъстоятелност, както и като търговец на недвижими парцели.

В проектонаредбата е записано и доста в детайли определение на специалността брокер. Според текстовете това е индивидът, който посредничи при сделки и размени на поземлени парцели, здания и независими обекти в здания. Той поддържа база данни, прави изследване на пазара и носи отговорност както пред агенцията/строителната компания, по този начин и пред клиентите за верността на показаната информация и за вярното консултиране по отношение на нужното оформяне на документите по покупко-продажбите.

За държавна регулация на пазара на недвижими парцели и въвеждане на паралелки в държавните учебни заведения, които да образоват бъдещи брокери, упорстват от години от Национално съдружие „ Брокери на парцели “ (НСБИ). И явно напъните към този момент дават резултат.

С Министерството на образованието сме имали писмена кореспондеция по въпроса с нуждата от въвеждане на паралелки, в които се учи специалността. Заедно с едно русенско учебно заведение преди време входирахме такова искане, защото в гимназията разкриха такава паралелка, само че беше належащо утвърждението на МОН “, споделиха от НСБИ за Economic.bg.

Право да преподават по образователните предмети или модули по професионална подготовка имат лица с висше обучение по съответната компетентност. Или хора без висше обучение, които обаче имат професионална подготовка по съответната компетентност по реда на Закона за професионалното обучение и образование

Каква е обстановката все още?

Към момента в България има стандарт за работата на брокерите на парцели БДС EN 15733 „ Услуги на брокери на недвижими парцели. Изисквания по отношение на даването на услугите от брокери на недвижими парцели ”. Това е европейски стандарт, който още през 2013 година беше въведен у нас от Българския институт за стандартизация (БИС). Той обаче не е наложителен, а целесъобразен.

Двата документа (бел. ред. – Стандартът от 2013 и сегашната Наредба) обаче са със напълно разнообразни области на приложение, прецизират от БИС за Economic.bg. В формален отговор до медията, те пишат:

В случая, под „ държавен учебен стандарт “ се схваща Наредба на Министерство на образованието. В някои ведомства думата „ стандарт “ се употребява най-общо. Например просветителни стандарти, счетоводни стандарти, медицински стандарти, не са стандарти по смисъла на документите в обсега на БИС, а са Наредби на съответните министерства. По силата на своя статут, сред стандартите и Наредбите не може да се търси несъгласие, те могат да се допълват. Например в една Наредба може да има позовани стандарти, вместо да се преписват текстове от стандартите “.

Тоест използването на текстовете на новата Наредба ще бъдат изцяло наложителни след нейното приемане. Тя влиза в действие незабавно след обявяване в Държавен вестник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР