България е една от държавите в Европа, които са най-привлекателни

...
България е една от държавите в Европа, които са най-привлекателни
Коментари Харесай

Все повече чужденци избират да живеят в България след пенсия

България е една от страните в Европа, които са най-привлекателни за живот след пенсиониране за 2023 година. Това демонстрира изследване на испанска предприемаческа компания за следпенсионна миграция.

От години британецът Филип Брадли мечтаел да се пенсионира в някоя южна страна - Малта или Португалия. Когато бъдещата му брачна половинка Нели му посочила хубостта на родината си България, той избрал да се пенсионира тук.  От 4 години двамата живеят във великотърновското село Хотница. Миналата година Филип претърпял здравословен проблем и е безапелационен, че тук медицината е доста качествена.
Аз се записах в българската Здравна каса и си импортирам осигуровките в нея. Внезапно през предишното лято се почувствах доста зле. Отидохме с кола за спешна помощ до великотърновската болница, където получих фантастична здравна услуга. След всички проби и проучвания ми сложиха пейсмейкър. Не мога да опиша какъв брой благи бяха лекарите и личния състав!
Филип Брадли

Според комплексния показател за пенсиониране, с изключение на качество на здравните услуги,  пенсионерите избират и страни с по-застаряващо население, защото за възрастните хора са налице инфраструктура, грижа и обществен живот.
Аз съм осведомен с традициите, тъй като моята брачна половинка взе участие в самодейната група „ Хотнишките баби ”, и ги поддържам с превоз и мероприятия…Тук доста се поддържат традициите.
Филип Брадли

Аз се включих в тази самодейна фолклорна група, честваме всички празници и ритуали. Понякога ми е мъчно да науча българска ария, само че българките са търпеливи към нас, споделя английската заселничка Барбара Фентън.

Южният климат и продължителните часове слънцегреене, притеглят като магнит чужденците. Барбара Фентън избрала България най- към този момент с цел да има огромна градина и двор на село.
На нас България ни хареса, тъй като тук има открояващи се четири сезона. Винаги сме мечтали за къща с огромна градина, с цел да гледаме животни и зеленчуци. Страната е доста слънчева, а климатът е подобаващ да отглеждаме домати, чушки, краставици, плодни дръвчета, смокиня.
Барбара Фентън, английска заселничка

В България цените на недвижимите парцели са доста по-ниски и налични за чужденците. Според световната база данни Numbeo,  средната цена за квадратен метър жилищна повърхност  тук е 122 евро, а цените на земята са още по-ниски. Така, откакто със фамилията си разгледала парцелите в Гърция, Каролайн Паркър, брачният партньор й и майка й се заселили в България.Цена за квадратен метър жилищна повърхност в България  е 122 евро, а цените на земята са още по-ниски. Така, откакто със фамилията си разгледала парцелите в Гърция, Каролайн Паркър избрала село Хотница.
През 2015 година дойдохме при наши другари единствено за 4 дни в България и толкоз ни хареса, че си купихме незабавно къща тук! Във Англия градинките и терените са доста дребни и е невероятно да си отглеждаме продукция. А тук се радваме на къща с огромен двор и градина.
Каролайн Паркър, английска заселничка

България е от топ дестинациите за пенсиониране и поради ниските разноски за стандарт на живот, участието в Европейския съюз и безвизовото пътешестване, както и добре развитите връзки.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР