България е единствената страна в Централна и Източна Европа, в

...
България е единствената страна в Централна и Източна Европа, в
Коментари Харесай

Николай Георгиев: България е единтвената страна в Централна и Източна Европа, в която има увеличение на инвестициите на годишна база

България е единствената страна в Централна и Източна Европа, в която има нарастване размера на вложенията на годишна база, на фона на огромния общ спад. Това сподели за предаването “България, Европа и светът на фокус "   на Радио " Фокус " Николай Георгиев, управител " Оценки и пазарни разбори " в Colliers.  " Процентно нарастването на вложенията е правилно и ние досега имахме относително добра първа половина на годината. Увеличението е толкоз огромно, заради обстоятелството, че през предходната година 75%  се случи в последното тримесечие на годината. През 2020 година вложителите се отдръпнаха и желаеха да схванат какво ще се случи. Тогава отново се случи главният размер покупко-продажби в края на годината. През 2021 година по същата логичност, 2022 година избухна войната в края на февруари, по същата прилика вложителите се отдръпнаха, до момента в който пазарът откри някаква посока. Характерно е за нашия пазар, че вложителите не са прибързани, по никакъв метод не са обезпокоени и нямат неотложност. Могат да се оттеглен, да проучват, до каква степен е устойчива някоя капиталова опция ", добави Георгиев.

Освен проучването на Colliers и проучване на McKinsey почти удостоверява заключението, че “градовете супер-звезди, огромните мегаполиси, които са 8-9-10 в международен мащаб. Заключението в резюме е, след пандемичния потрес, рестриктивните мерки и смяната на метода на живот, работа и извършване на покупки, към момента търпят отрицателните резултати от това и към момента не са се възстановили ", сподели Николай Георгиев,. Хората не са се върнали изцяло да работят от офиса, а в комерсиалните центрове хората пазарят локално, пандемията разсели ядрата на тези огромни градове работната мощ и с това тяхната покупателна мощ се измести на други места.

За притежателите и за вложителите в тези здания, това са капиталови парцели, и за тях значи в допълнение предизвикателство, защото те би трябвало да се борят с резултата на възходящи лихвени проценти. " Те би трябвало да се преборят с инфлацията, с разноските за поддръжка на постройките. В този микс от провокации няма да им е елементарно, това е годно за тези няколко огромни мегаполиса, защото недвижимите парцели са локално събитие и се регистрира локалното търсене и предложение на тези парцели в подтекста на съответния град ", акцентира мениджърът.

От последните пет години, сега е интервалът с най-висока макроикономическа неустановеност, “вследствие освен на пандемията, на войната, на лихвените проценти. Има предпоставки за криза от известно време насам. Спадът на капиталовите размери, което сподели нашето изследване в Централна и Източна Европа главно, е реалност и в Западна Европа ", означи Георгиев.

България и да работи със закъснение от Западна Европа, може би няма да е толкоз съществено, колкото се случва на Запад, където се подвигнаха внезапно лихвените проценти от Федералния запас и Европейската централна банка, от преди година и сега са на най-високите си равнища от последните 10 години. В България лихвите са към момента ниски. Могат да се намерят на 3% за ипотека и на 6% за капиталов заем за бизнес парцел. В страните от Централна и Източна Европа те са двуцифрени, което затруднява транзакциите и естествената активност на тези парцели.

Преди пандемията процедура като работа от у дома, изобщо не съществуваше в огромна част от компаниите. “Сега към този момент чиновниците чакат да им бъде препоръчана инфраструктурата и да се възползват от това нещо най-малко няколко дни в месеца ". Фирмите, които наемат офиси трансформираха практиката си от това да държат съвсем 100% работни места на това да поддържат към този момент 60-70% работни места за 100 служителя ", показа Георгиев..

Хибридният модел на работа, да можеш да работиш от офиса, от у дома или откъдето и да е, и от споделено работно пространство, е към този момент предстоящ от хората, които работят. Българският капитал заема 50% от този капиталов размер, до момента в който в Полша локалният капитал е 2%, те работят най-вече с интернационален капитал. В момента нямаме интернационален капитал, може би ще ни бъде в изгода, да не се усети толкоз спада, акцентира Георгиев.

“Търговските центрове вид МОЛ, откакто преодоляха провокациите наложени от пандемията преди 2-3 години, сега се усещат доста добре и са надминали индикаторите от 2019 година, която беше последната естествена година преди пандемията, от наеми, от посещаемост, от обороти на търговците. Търговските центрове в цялата страна са в чудесно здраве. “Търговските паркове, които се строят в покрайнините на града и съставляват железни кутийки, които се употребяват за търговия, са доста по-евтина опция на комерсиалния център, с цел да могат да влязат търговци в тези обитаеми места. Наемите и такса поддръжка са доста ниски. Преди 2-3 години имаше към десетина търговски парка, все още са 50, има още 15 в деен градеж, 10-ина в напреднал стадий на обмисляне и развиване и те бяха печеливши около пандемията, защото комерсиалните паркове не бяха затворени със същите ограничавания за комерсиалните центрове ", изясни Георгиев.

Инвестициите все още за първото полугодие са 90 млн. евро. Добро първо полугодие, с ангажимента, че се надяваме второто да бъде още по-добро, предвижда специалистът.

Като изключим политическата обстановка в последните 1-2 години, която не прави България по-атрактивна, имаме преимущества, които са на хартия - ниските лихвени проценти сега, съчетани с високото равнище само че рентабилност от бизнесимоти, ни прави доста атрактивни. " В България такива бизнесимоти могат да се намерят на 7,5-7,75% възвращаемост, до момента в който в Лондон възвращаемостта е 2-5-3% за офисграда. При равни други условия е доста по-добре да се купи парцел в България. Недостатък ни е бюрокрацията, корупцията и упованията за корупция, които имат задграничните вложители и неналичието на ликвидност ", сподели още Георгиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР