България е единствената държава в Европейския съюз, в която смъртността

...
България е единствената държава в Европейския съюз, в която смъртността
Коментари Харесай

България е единствената държава в Европейския съюз, в която смърт...

" България е единствената страна в Европейския съюз, в която смъртността пораства. Доплащането е огромен проблем за нашата здравна система. Пациентите доплащат за медикаменти, за медицински произведения, интервенции и интервенции, както и за избора на екип. Големият въпрос е за какво ние сме единствената страна в Европейски Съюз, в която смъртните случаи се множат, до момента в който на всички места, макар огромната заболеваемост, смъртността е по-ниска. Няма еднопосочен отговор на този въпрос, има липса на държавна политика ", съобщи в студиото на " Здравей, България " някогашният здравен министър и някогашен шеф на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов.

 

Според него, с цел да се борим против рака, би трябвало да се борим против аргументите, заради които той се появява – нечистият въздух, качеството на храните, равнищата на затлъстяване в обществото.

" Колко здравни министри в действителност са сложили въпроса за публичното здраве на фокус? В Западна Европа хората имат опция да се излекуват, а в България наклонността е към по-голяма смъртност ", добави още доктор Константинов.

 

По думите на ръководителя на Българската асоциация на пациентите адв. Пламен Таушанов у нас няма скрининг стратегии, а Европейската комисия е в илюзия, че съществува държавен онкоплан.

 

" Биомаркерната диагностика е компрометирана, тъй като се вършат единствено 1/3 от тези проучвания. А при неналичието на диагностика няма по какъв начин да се назначи съответно лекуване ", изясни още той. Според него някои лекари не вършат разлика сред скрининг и предварителна защита.

 

Те смятат, че прегледите, които не се правят при общо практикуващите лекари, са скрининг. Това не е правилно. Целта на скрининга е ракът да се хване по-рано ", каза Таушанов. 

 

По мнение на доктор Константинов слабото място на българското опазване на здравето е профилактиката.

" Има ваксина против рака на маточната шийка и съществуват изследвания, съгласно които, в случай че се направи при дамите преди да стартират да водят сексуален живот, можем да забравим изцяло за тази диагноза. В България липсва ранната диагностика. Скрининг стратегиите са главно на хартия. Има хора, които десетилетия наред не си вършат никакви проучвания и болесттите им се диагностицират късно ", добави той.

Според него една от функциите на електронната система би била да подсеща хората да си вършат профилактични прегледи и проучвания в точния момент.

 

" Не сме бедна страна, даваме доста пари за лекуване. Проблемът е в качеството. Никой не може да го подсигурява ", съобщи още доктор Константинов.

 

Адв. Таушанов изясни, че главната причина за високата смъртност при българите е, че в над 50-70% от случаите диагнозата се хваща в трети или четвърти етап, когато към този момент е късно да се приложи лекуване.

" Пациентите не знаят проекта си за лекуване – по кое време ще стартира химиотерапия, по кое време ще приключи, какъв е резултатът, по кое време ще се направи интервенция, каква е продължителността на живота. Липсва всякаква организация ", сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР