България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ

...
България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ
Коментари Харесай

Грийнпийс: България е сред най-големите замърсители със серен диоксид

България е единствената страна в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа, заели почетни позиции.

„ Горещите зони “ са проследени със спътник на НАСА и оценени в най-новото проучване на „ Грийнпийс “ - Индия, озаглавено „ Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO “. Електроцентралите и промишленостите, изгарящи въглища, както и тези, подвластни от петрола, са отговорни за две трети от замърсяването със серен диоксид, породено от човешката активност. Основните източници на серен диоксид в страната ни са централите от Маришкия басейн (най-голямата Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ и най-старата — Топлоелектрическа централа „ Брикел “) и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Серният диоксид или SO2 е един от най-опасните замърсители, защото е измежду главните причинители на гибел и болести. Картата на горещите зони в света демонстрира, че промишлеността би трябвало допустимо най-бързо да направи прехода оттатък въглищата.

„ Класацията е печален факт, който приказва за нежеланието на ръководещите в България да погледнат обстоятелствата. Още по-тъжно е, че с цената на всичко пазят внушението, че въглищните динозаври са витално значими за страната. Всъщност това ни изправя пред неизбежна рецесия, защото забавяме основаването на национални тактики за районите и тяхното развиване оттатък въглищата, а кандидатстването за средства от фондове, основани за задачата, въобще не се случва. “, разяснява Меглена Антонова от „ Грийнпийс “ - България.

Точно поради редовно неглижиране на нормите за серен диоксид, против България има заведено дело в края на юли от Европейската комисия. След като страната беше наказана през 2017 година за високите правила на фините прахови частици, това е второто дело против страната пред Съда на Европейски Съюз по отношение на качеството на въздуха.

„ Изгарянето на въглища, нефт и газ е най-големият източник на излъчвания серен диоксид, които предизвикват сериозни равнища на замърсяване и преждевременна гибел “, споделя Лаури Миливирта, старши анализатор в офиса на „ Грийнпийс “ в Северна Европа. „ Възобновяемата сила може да спести милиарди евро от разноските за здраве, както и хиляди човешки животи всяка година. Фундаментално е държавните управления да създадат бърз преход оттатък въглищата и да вкарат строги стандарти за замърсителите, до момента в който преминат на възобновими енергийни източници. “



Визуализация на най-замърсените със серен диоксид зони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР