България е единствената държава в ЕС, в която се увеличава

...
България е единствената държава в ЕС, в която се увеличава
Коментари Харесай

Увеличава се смъртността от рак у нас, намалява преживяемостта

България е единствената страна в Европейски Съюз, в която се усилва смъртността от рак. Тя нараства от 229 случая на раково заболяване на 100 000 души от популацията през 2011 година до 242 случая на 100 000 през 2019 година Това демонстрират данните от проучването на Европейска комисия " Профили на страните във връзка с рака: България 2023 г ". Преживяемостта на болните от злокачествени болести е измежду най-ниските в Европа за главните и най-често срещани типове рак, се показва в разбора.

В документа се акцентира още, че един от значителните фактори за това нарастване е неналичието на народен популационен скрининг за ракови болести – един потвърдено потребен метод, който обаче не среща схващане в обществото, както и политическа поддръжка.

Тютюнопушенето, използването на алкохол и ниските равнища на имунизация против човешки паполомен вирус са съществени рискови фактори, които обуславят високата заболеваемост от рак. Веднага след тя се подреждат затлъстяването и излагането на нечист атмосферен въздух.

Недостигът на здравни фрагменти е една доста сериозна преграда пред достъпа да грижи за болните от рак, сочи друга констатация в документа. Осигуреността с онколози у нас по последни данни е най-ниската в Европейски Съюз – 1,95 на 100 000 души от популацията.

В същото време от Европейска комисия регистрират, че българските онкологични пациенти имат все по-добър достъп до новаторски лечения, а приблизително за интервала 2008 – 2018 година разноските на медикаменти за лекуване на рак са нарастнали с 20% и това е най-високият регистриран растеж за Европейски Съюз.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР