България е един от дългогодишните членове на ЮНЕСКО, имаме много

...
България е един от дългогодишните членове на ЮНЕСКО, имаме много
Коментари Харесай

Румен Радев: Никой досега не е постигнал политическа цена по проектите на армията

България е един от дългогодишните членове на ЮНЕСКО, имаме доста планове дружно, имаме доста бъдеще дружно, съобщи президентът Румен Радев, който организира среща с новия общоприет шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Държавният глава посети централата на ЮНЕСКО в Париж и даде къс брифинг за съпътстващите го български публицисти. Пред тях президентът сподели, че госпожа Азуле го посрещнала с думите: „ заповядайте, това е българска територия ” – заслуга, която Радев отдаде на предшественицата на Азуле - Ирина Бокова.

По време на срещата двамата са разискали значими както за България, по този начин и за ЮНЕСКО тематики – обучение, запазване и развиване на културното и историческо завещание, обясни Радев. Президентът акцентира точно на опазването и развиването на историческото завещание пред чакащите го медии.

„ Поставих въпроса дали може да разчитаме на ЮНЕСКО за помощ във всички действия при археологически разкопки, знаете, че в България имаме още доста какво да откриваме, не ни доближават средства ”, съобщи Радев и продължи: Говорихме по какъв начин да се разшири активността по опазването на това завещание, тъй че да бъдат инкриминализирани всички опити за кражба на културно и историческо завещание, в това число и на интернационално равнище ”.

„ Говорихме си за обучение – по какъв начин да облекчим образованието на нашите деца, по какъв начин то да бъде по-ефективно, по-достъпно, обучение за всяко едно дете, в случай че щете и по какъв начин раниците на учениците да са по-леки ”, уточни президентът.

Одре Азуле изцяло поддържа концепцията, която изложих и пред президента Макрон, за развиване на просвета и високи технологии освен на Запад, само че и на Изток. Идеята за Международен институт за стабилно развиване с теоретичен център, с останлите страни от Западните Балкани и благодарение на ЦЕРН. Там да има и ускорител на нуклеарни частици. Ако това се осъществя на едно място ще имаме просвета, обучение и медицина. Имаме абстрактен план, работи се по него. Много се надявам по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз и този план да бъде подложен на масата за договаряния, тъй като той ще сплоти и страните от Западните Балкани, повтори Радев думите си, които и през вчерашния ден сподели след срещата му с Еманюел Макрон в Енисейския замък.

В отговор на журналистически въпрос за срещите му по време на престоя м у във френската столица с представители на бизнеса, Радев сподели: " Добрите вести са тези, че имах среща с водачи на огромни, на значими компании, половината от тях към този момент на български терен. Добрите вести са, че те се изрекоха ласкаво за опциите в България. За нас е доста значимо да покажем, че България е бизнес сътрудник, че България е благонадежден сътрудник и демократична страна ".

" Единствената междуправителствена договорка е по плана на Военновъздушните сили – там има държава-държава. По плановете на Сухопътни войски и Военноморски сили, там са към този момент по закона за публични поръчки, контракти с компании. Така че мъчно може да приказваме за политическа цена ", съобщи Радев в отговор на въпрос на медия.

Президентът съобщи, че не е виждал „ политическа цена ” по плановете на армията. Според него това е една от заблудите на управлението на Министерство на защитата от доста години. „ Всеки министър или държавно управление си споделя: ето, в този момент аз ще реализира политическа цена. Досега това в никакъв случай не е ставало, няма и да стане ”, съобщи Румен Радев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР