България е домакин на 68-ата сесия на Регионална комисия Европа“

...
България е домакин на 68-ата сесия на Регионална комисия Европа“
Коментари Харесай

България е домакин на водещо събитие в туризма: Каква е ползата от това?

България е хазаин на 68-ата сесия на Регионална комисия „ Европа “ на Световната организация по туризъм (СОТ). Това е едно от най-големите събития в туризма, което събира министри, публицисти и участници в бранша на едно място. В рамките на два дни страната ни би трябвало да се потвърди пред СТО и да изложи всички свои проекти и упоритости.

Официалният старт на форума беше даден от служебния министър доктор Илин Димитров и генералния секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили.

Предстои ни една интензивна стратегия, в която ще обсъждаме политиките, ограниченията и решенията за развиването на туризма, който е един от най-важните браншове на нашия континент. Безспорно това е сферата, в която Европа има водеща роля “, означи министър Димитров при откриването.

Зураб Пололикашвили поздрави министерството за отличната работа по организацията на форума. Присъствието и поддръжката от страна на институциите в България демонстрира, че туризмът е доста значим за страната, има доста планове, по които се работи, и съм уверен, че това посещаване и наличие на комисията тук ще бъде огромна крачка напред за България, и опция да се поддържа туризмът тук, добави той.

Припомняме, че през втората половина на декември предходната година от Министерството на туризма публично оповестиха, че България ще е хазаин на основното интернационално събитие в туризма в интервала 31 май – 2 юни 2023 година и показаха, че е планувано и гласуването на овакантените места в район Европа от членове на Изпълнителния съвет на СОТ за интервала 2023 – 2027 година

През 2023 година изтича мандатът на четири от европейските страни, които членуват в Изпълнителния съвет на СОТ – Франция, Италия, Португалия и Турция, както и Руската федерация, която приключи цялостното си участие в организацията.

България отдава извънредно внимание на семейството, което би трябвало да затвърди имиджа ни на една от най-проактивните членки на СОТ, акцентираха тогава от туристическото министерство. Домакинството и гласуването са от извънредно значение за България, защото тя има действителен късмет да застане на едно от местата, откакто през декември 2022 година министърът на туризма подаде публично кандидатурата на страната ни.
Но какво в действителност ще ни донесе семейството?
Отговори на този въпрос потърсихме от Полина Карастоянова, ръководител на Националния ръб по туризъм – единственият български асоцииран член на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации (UNWTO).

Домакинството е от най-значимите събития, които България приема през годината. То носи на страната ни без никакво подозрение известност “, сподели пред Economic.bg Карастоянова.

Тя посочи, че това е съвършената естрада, на която страната ни би трябвало ясно да съобщи своите цели, упоритости и всичко, за което се бори.

Всички интернационалните медии, които отразяват бранш „ Туризъм “, наблюдават този конгрес. Има значими решения, които следва да бъдат взети “, посочи тя.
Академия за фрагменти
Пред публицисти Илин Димитров разгласи, че България се пробва да притегли Академия под егидата на Световната организация по туризъм (СОТ)

Този конгрес ни слага на международната карта в миг, в който ние се възвръщаме доста добре след Коронавирус “, уточни още министър Димитров.

Той посочи, че по време на форума ще бъдат начертани няколко съществени линии, измежду които е тактика за вложения през Световната организация по туризъм в България, както и Стратегия за образование на фрагменти, ще се приказва и за съгласуваност. В днешния формат България ще бъде водеща в региона на медикъл и спа туризма.

Според Карастоянова Академията за туризъм е отлична формула, с която се събира на едно място туристическият бизнес и университетските среди.

„ От друга страна се употребява и интернационалният опит, което дава опция за едно ново равнище “, прецизира Полина Карастоянова.

По отношение на тактиките за вложения, тя е на мнение, че заявяването на тази позиция пред толкоз необятна публика е вярната стъпка.

Когато приказваме за вложения, те са ключът към развиването на българския туризъм. Инвестициите са да оцениш съответни планови благоприятни условия и да ги превърнеш в забавен вид предложения за евентуални вложители “, споделя тя.

Като изяснява, че освен директно в туристическия бранш, само че и посредством развиване на разнообразни инфраструктурни планове също се подкрепя туризмът. И това, че предходното постоянно държавно управление остави бранш „ Туризъм “ отвън обсега на Плана за възобновяване, би трябвало да се компенсира, тъй като съперниците към този момент „ сполучливо усвояват милиардите “.
Меморандум
По време на днешните срещи, част от програмата на форума, Илин Димитров и министърът на външната търговия и икономическите връзки на Босна и Херцеговина Сташа Кошарац подписаха меморандум за съгласие в региона на туризма.

С документа двете страни се ангажират да предизвикват обмена на експертен опит и познания, свързани с организацията, ръководството и действието на специфични форми на туризъм.

Меморандумът за съгласие е доста значим инструмент за възстановяване на нашето съдействие. Той ни дава доста къса правна база за общи цели в туризма ”, акцентира министър Илин Димитров.

Той изрази вяра, че двете страни могат да основат взаимни стратегии, с които да разпространяват различните форми на туризъм, измежду които екотуризъм, рафтинг, културен и винен, които да се трансфорат в отличен образец за взаимен артикул за далечни пазари.

На срещата беше разисквана и опцията за задълбочаване на сполучливите практики в балнео и СПА туризма, както и развиването в региона на здравния туризъм. Акцент беше подложен и на опциите за по-добра транспортна съгласуваност, по-ефективна реклама и увеличение на вложенията в туризма.
Успехи
Междувременно, по време на срещите България беше определена за член на Изпълнителния съвет (Executive Council) на Световната организация по туризъм с мандат 2023 – 2027 година Така страната ни заема едно от овакантените места за район „ Европа “ на Изпълнителния съвет на СОТ.

България беше определена след оспорвано гласоподаване – първоначално тя бе измежду 5-те страни с най-голям резултат, само че с еднакъв брой точки с Азербайджан – всяка по 19. Стигна се до втори тур на изборите, на който страната ни получи 24 гласа, против 14 за Азербайджан.

Новите членове на Изпълнителния съвет, получили поддръжка през вчерашния ден, са България, Чехия, Италия и Литва.

Изпълнителният съвет е действен ръководещ орган, който следи за това СОТ да извършва своята работна стратегия и да се придържа към бюджета си. В ИС членуват общо 35 страни (от тях 10 европейски), 34 от които се избират с мандат от четири години, до момента в който Испания остава непрекъснат представител.

България е членувала в Изпълнителния съвет на Организацията за интервалите 1982 – 1985, 2004 – 2007, 2010 – 2013 и 2013 – 2017 година, а понастоящем беше и измежду претендентите за участие в новия състав на Изпълнителния съвет за интервала 2023 – 2027 година

Страната ни сега е заместник-председател на Регионална комисия „ Европа “ на СОТ, с мандат, изтичащ през 2023 година

Участието на България в интернационалните структури способства за имиджа на страната като туристическа дестинация, която споделя визията на Организацията в насърчаването на конкурентни и устойчиви туристически политики, които дефинират туризма като мотор за стопански напредък, приобщаващо развиване и екологична резистентност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР