България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките

...
България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките
Коментари Харесай

Заков: Договорени са 34 млн. долара компенсации заради забавянето на F-16

България е договорила два типа обезщетения поради забавянето на доставките на изтребителите F-16. Това сподели военният министър Драгомир Заков по време на чуване пред отрасловата комисия към Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

По думите му, обезщетенията са разграничени на два типа - 25 млн. $ ще бъде отпуснато на България като спомагателна помощ за пазаруване на воъръжение. 9,5 млн. $ ще бъдат дадени от американците за образование на водачите ни.

" Имаме спомагателна спогодба със Съединени американски щати, ако се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да отложим и нашата вноска за пазаруването на истребителите ", изясни военния министър. По думите му, " сходен компромис " от Съединени американски щати не е бил постиган при такива контракти до момента.

Страната ни би трябвало да реши до 1 ноември дали да ги одобри препоръчаните общо стойност 34 млн. $ и по този начин да удостовери и втората поръчка изтребители F-16. Те са напълно свързани с втория контракт за доставка.

" В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачертаваме плана F-16 за България ", сподели още Заков. Той добави, че министерството ще внесе капиталово предложение за втория главен контракт за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

Постигната е и спомагателна спогодба България да придобие още самолети от Съединени американски щати при отпадане на МИГ-29 поради приключване на живота на моторите им, в случай че се наложи.

Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас, сподели Заков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР