България е държавата в ЕС с най-големи неравенства. През последните

...
България е държавата в ЕС с най-големи неравенства. През последните
Коментари Харесай

Наглост

България е страната в Европейски Съюз с най-големи неравенства. През последните две години, откогато върлува коронавирусът, който удари грубо стопанските системи, тази бездна сред небогати и богати у нас се задълбочи. И до момента в който рецесията изцяло лиши някои от приходи, се оказва, че всеки месец у нас се пръквал по един нов милионер.

Сред най-печелившите обаче са банките. По данни на Българска народна банка тяхната облага за предходната година е повишена с близо 74% и е достигнала 1,4 милиарда лв.. Този приказен финансов резултат е главно поради непрекъснато повишаващите се такси и комисиони, които банките се надпреварват да събират. Обяснението е, че това било поради ниските лихви. Абе, тяхното не се губи!

Само преди дни стана известно, че и последната банка у нас, която към момента не удържаше такса при изтегляне на пари от личен банкомат, от 1 април вкарва такава. Средната сума, която ни прибират трезорите от личен банкомат, е към 30 стотинки. Но към този момент има и такива, които начисляват % върху сумата, която теглите. Така при изтегляне от непознат банкомат таксите на някои стартират от 1,50 лева Това удря всеки, изключително мощно пенсионерите и обществено слабите, чиито заплащания наложително се превеждат по банкови карти.

В последните година-две банковите такси започнаха непроменяемо и стремително да се покачват. Трезорите най-нагло взеха да начисляват такси за каквото се сетите. За внасяне, за изтегляне, за поддръжка, за превод, че даже и за преброяване на банкнотите при изтегляне на пари на каса. Това е все едно на пазара да ни таксуват в допълнение измерването на кг картофи. Чудя се – по какъв начин не са се сетили да ни таксуват за дишането на въздуха ИМ?

След като се отстраниха лихвите на спестяванията, започнаха да се начисляват и суми за предпазване. Нелогичните такси безусловно стопиха дребните депозити. А може би банките ни санкционират, тъй като употребяваме услугите им и държим парите си в тях? Наглостта им стана безгранична!

Мая ЙОВАНОВСКА

duma

 
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР