България е дала много и много може да даде на

...
България е дала много и много може да даде на
Коментари Харесай

Радев: Много сме дали и много можем да дадем на европейското семейство

България е дала доста и доста може да даде на европейското семейство. Това сподели президентът Румен Радев в приветственото си слово по време на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, която се организира нощес в Народния спектакъл " Иван Вазов ". От думите му стана ясно, че нашата страна от дълго време си е заслужила правото да бъде част от европейското семейство, както поради 13-вековната си история, в която не един и два пъти е страдала и пазила Европа от нашественици, а и тъй като е дала доста в културно отношение. Радев уточни кирилицата, която е мост към Изтока, спасяването на българските евреи по време на Втората международна война, мирното общуване сред представители на разнообразни народи, култури и религии, като даде образец, че София е единственото място, където единствено на метри една от друга могат да се видят православна черква, католическа черква, джамия и синагога.

Ето и цялата тирада на Румен Радев:

Уважаеми господин ръководител на Европейския парламент,

Уважаеми господин ръководител на Европейския съвет,

Уважаеми господин ръководител на Европейската комисия,

Уважаема госпожо ръководител на Народно събрание на Република България,

Уважаеми господин министър-председател,

Ваши превъзходителства,

дами и господа,

От 1-ви януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, само че от 13 века България е югоизточната врата на континента. Това е скъпо заплатен исторически опит. На Балканите знаем, че от разделянето покълват нещастия. Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че и прекомерно дребна, с цел да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е " Съединението прави силата ".

България има изпитан във времето модел на положително общуване сред няколко религии. Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която през днешния ден догонва развитите страни в Съюза, преди време избави своите евреи в най-мрачните години за континента. Това ме кара да имам вяра, че доста сме дали и доста можем да дадем на нашето европейско семейство.

Поемаме председателството в сложен за съюза миг. Глобалната неустановеност трансформира европейската защита в императив. Миграцията и тероризмът изискват деен разговор с огромните съседи на съюза. Конкурентоспособността не трябва да се реализира посредством орязване на обществени права, а посредством прозорливи вложения в образованието и високите технологии. В едно съм уверен - когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните старания. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема тирада, опростени процедури, ново самочувствие и надмогване на егоизма.

Вярвам, че през идващите шест месеца всички вие, нашите посетители от Европа, ще се чувствате вкъщи си измежду римските руини и православните църкви на България. Особено в София, където православна черква, католическа катедрала, джамия и синагога са единствено на няколкостотин метра една от друга. Това е историческа даденост, която ще припомня на всички нас, че Европа не е единствено икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не трябва да загърбваме.

Добре пристигнали!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР