България е част от решението на проблема с миграционния натиск

...
България е част от решението на проблема с миграционния натиск
Коментари Харесай

Мария Габриел: България е част от решението на проблема с миграционния натиск

България е част от решението на казуса с миграционния напън и нашето присъединение към Шенген ще направи контрола над външните граници на Европейски Съюз още по-ефикасен, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на взаимна конференция с австрийския външен министър Александър Шаленберг във Виена, заяви NOVA.

Вицепремиерът съобщи, че България поддържа визията на Австрия, че Шенгенското пространство би трябвало да се приспособява към новите действителности. Габриел означи, че тематиката за Шенген е обвързвана с двустранните връзки сред София и Виена от позиция на развиването на бизнес връзките и на туризма.

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг сподели, че България се движи в вярната посока за присъединение в Шенген, само че съгласно него има доста провокации в Шенгенското пространство, защото доста от страните връщат назад граничния си надзор.

Шаленберг съобщи, че Европа „ е по-безопасна, когато е обединена “, само че „ липсва възприятие за сигурност “ и означи растящия брой на претендентите за леговище в Европа. По думите му България би трябвало да постави още старания в охраняването на външните граници на Европейския съюз, а ветото на Австрия не е персонално ориентирано към България или Румъния.

Шаленберг посочи, че Австрия е обградена от страни членки или асоциирани страни към Шенгенското пространство и все пак продължава да има най-големия дял претенденти за леговище в Европа. Австрийците обичат Шенген, само че остават с усещането, че сега системата не действа и не им дава възприятието за сигурност, от която се нуждаят, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР