България е част от Източна Европа и руското влияние при

...
България е част от Източна Европа и руското влияние при
Коментари Харесай

Трябва да спрем дезинформацията, но без да налагаме цензура

„ България е част от Източна Европа и съветското въздействие при нас е мощно отдавна. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато нападат Украйна, те нападат и цяла Източна Европа с дезинформационни акции. Затова би трябвало да действаме мъдро. Трябва да счупим този механизъм, само че без да постановяваме цензура. “ Това сподели по време на конференция на Световния стопански конгрес в Давос министърът на електронното ръководство на страната - Божидар Божанов.

Божанов се включи в панела „ Информационна сигурност и цифрово възобновяване в актуалните условия ” по покана на Михайло Федоров, министър на цифровата промяна на Украйна. В обществените мрежи българският министър уточни, че двамата са разискали цифровата промяна на двете страни и опциите България да признава украинските електронни документи.

Имах доста продуктивни срещи с и екипа му по отношение на цифровата промяна на страните ни и за опциите България да признава украинските електронни документи.
— Bozhidar Bozhanov (@bozhobg)
„ Русия употребява дезинформацията, с цел да подкопае свободата на словото и останалите европейски полезности. Каналите са доста, само че обществените мрежи в действителност са главен фокус ", разяснява министърът по време на конференцията, проведена от Ukraine House Davos.

Европа е наясно с методите на деяние на съветската агитация в цифровия свят, а фабриките за тролове разпространяват анонимните уеб страници, които популяризират разказите на Кремъл, сподели Божанов. В същото време държавните управления на европейските страни не могат просто да блокират даден уеб страница или дадена група.

" Не можем да го създадем, тъй като след 4 години идващото държавно управление може да блокира нас и нашата тирада. Затова би трябвало да действаме мъдро. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - държавните управления не би трябвало да дефинират кое е вярно или неверно ", сподели министърът.

България има доста точни оферти за техническа реализация, които разисква с представителите на обществените мрежи и с Брюксел, само че фирмите би трябвало да схванат, че казусът е в тяхното поле, счита Божанов.

„ Технологичните колоси би трябвало да осъзнаят своята отговорност в цифровата сфера и да признаят, че имат въздействие върху нашите общества. Но не можем да чакаме от тях независимо да се опълчват на бизнес логаритмите си. Затова е нужна умна и фокусирана регулация “, сподели Божанов.

Според него дезинформацията подкопава публичния разговор в източноевропейските страни и в Европа като цяло, с цел да насочи публичното мнение към прокремълска позиция. Тази борбата обаче би трябвало да бъде извоювана, преди пропагандата на Кремъл да завоюва мозъците и сърцата на хората. 

Конференцията в Давос, в която Божанов взе присъединяване, е проведена от Ukraine House Davos, а в нея взеха участие 12 министри на цифровата промяна на Европейски Съюз.

" Събрахме 12 министри на цифровата промяна на Европейски Съюз, които демонстрират поддръжка за Украйна от първите дни на войната и оказват помощ за воденето на битката против агресора на цифровия фронт. Работейки дружно, можем да се надигнем против врага ", написа министърът на цифровата промяна и вицепремиер на Украйна - Михайло Федоров.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР