България е част от декларацията от срещата на върха на

...
България е част от декларацията от срещата на върха на
Коментари Харесай

Президентът Радев: Украйна в НАТО след мирно уреждане на конфликта между Киев и Москва

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на присъединение на Украйна в бъдеще, само че тази декларация е призната в напълно друга среда на сигурност. Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната.

 

Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни, се споделя в позицията.

 

По-рано държавните ръководители на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, подписаха взаимно изказване, в което удостоверяват поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

 

„ Ние, държавните глави на страни от Централна и Източна Европа, страни, чиито водачи посетиха Киев по време на войната и видяха със личните си очи последствията от съветската експанзия, не можем да останем безмълвни пред грубото нарушение на интернационалното право от страна на Руската федерация, заради което издаваме следната декларация: удостоверяваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна “, се споделя в взаимното изказване, представено от Българска телеграфна агенция.

 

Декларацията е подписана от президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Чешката република Милош Земан, президента на Естония Алар Карис, президента на Латвия Егилс Левитс, президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президента на Република Черна гора Мило Джуканович, президента на Полша Анджей Дуда, президента на Словакия Зузана Чапутова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР