България е 78-а сред 180 държави по корупция с 42

...
България е 78-а сред 180 държави по корупция с 42
Коментари Харесай

CPI: България е най-корумпирана в ЕС

България е 78-а измежду 180 страни по корупция с 42 от 100 вероятни точки съгласно тазгодишния Индекс за усещане на корупцията (Corruption Preceptions Index (CPI) на „ Трансперънси интернешънъл” оповестен през днешния ден.

Страната ни пада с две места по-надолу през 2021 година спрямо 2020 година, когато е имала 44 точки, и дели 78-то място с Буркина Фасо и Бахрейн, също с по 42 точки.

България (42), Унгария (43 точки) и Румъния (45 точки) са най-зле представящите се в европейския район, съгласно Индекса за усещане на корупцията.

Тазгодишният Индекс за усещане на корупцията (ИВК) демонстрира, че равнищата на корупция в международен мащаб са в застой.

Индексът класира 180 страни и територии по света съгласно възприеманите от тях равнища на корупция в обществения бранш. Резултатите се дават по канара от 0 (силно корумпирана) до 100.

Тази година междинното международно равнище остава непроменено за десета поредна година - едвам 43 от 100 вероятни точки.

Въпреки многочислените задължения 131 страни не са постигнали забележителен прогрес в битката с корупцията през последното десетилетие. Две трети от страните са с резултат под 50 точки, което значи, че имат съществени проблеми с корупцията.

Нова Зеландия, Дания и Финландия, са приети за страните с най-ниски равнища на корупция в света с по 88 от 100 вероятни точки. След тях на първите места в класацията се подреждат Норвегия, Сингапур и Швеция с по 85 точки, както и Швейцария (84), Нидерландия (82), Люксембург (81) и Германия (80).

С резултат от 67 точки Съединени американски щати към момента заемат най-ниската си позиция в показателя от 2012 година насам.

Русия получава 29 точки, което е с една точка по-малко от предходната година, и се класира на 130-о място. Сомалия и Сирия - 13, и Южен Судан - 11, са в дъното на класацията.

Докато напъните за битка с корупцията са в застой в международен мащаб, правата на индивида и демокрацията са подложени на офанзиви.

„ Това не е съвпадане. Нашият финален разбор демонстрира, че отбраната на правата на индивида е от решаващо значение в битката с корупцията: страните с добре предпазени цивилен свободи нормално получават по-високи резултати, до момента в който страните, които нарушават гражданските свободи, нормално получават по-ниски резултати”, разяснява Даниел Ериксон, основен изпълнителен шеф на Секретариата на „ Трансперънси интернешънъл”.

Глобалната пандемия от COVID-19 също се употребява в доста страни като опрощение за ограничение на съществени свободи и заобикаляне на значими механизми за надзор и баланс. В властнически подтекст, където контролът е в ръцете на малко на брой, обществените придвижвания са последният останал надзор върху властта.

„ Колективната власт на елементарните хора от всички сфери на живота е тази, която в последна сметка ще обезпечи отчетност”, показва Ериксон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР