България Дойче веле: Учителка в Германия, учителка в България Какви

...
България Дойче веле: Учителка в Германия, учителка в България Какви
Коментари Харесай

"Дойче веле": Учителка в Германия, учителка в България

България " Дойче веле ": Учителка в Германия, учителка в България Какви са разликите? Отговора дава Златка Бенш 26 ноември 2019, 19:36
" Дойче веле ": Учителка в Германия, учителка в България
 Убийство в Борисовата градина
Убийство в Борисовата градина
 Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека
Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека
 Екипи на Министерство на вътрешните работи влязоха в постройката на БФС
Екипи на Министерство на вътрешните работи влязоха в постройката на БФС
 Кой превеждаше на срещата Борисов-Тръмп в Белия дом
Кой превеждаше на срещата Борисов-Тръмп в Белия дом
 В какво Съединени американски щати ще поддържат България, по какъв начин непознатите медии видяха срещата
В какво Съединени американски щати ще поддържат България, по какъв начин непознатите медии видяха срещата
 НЗОК: Проблемите се замитат, напрежението нараства
НЗОК: Проблемите се замитат, напрежението нараства
 Борисов пред бизнеса в Съединени американски щати: Отдаваме огромно значение на съдействието
Борисов пред бизнеса в Съединени американски щати: Отдаваме огромно значение на съдействието

чителката Златка Бенш е културен дипломат на Германия в чужбина - стратегия, която включва и преподаването на немски език в локална езикова гимназия.

От пет години насам тя работи в гимназия "Бертолт Брехт " в Пазарджик.

Пътят към мечтаната специалност

Златка е от Пловдив. Тя отпътува за Германия през 1998 година. Очакванията ѝ да види една чиста и подредена страна се оправдават. Изненадват я хората - представяла си ги по-резервирани и студени. Тя бързо намира другари там. Омъжва се за немец. Признава, че това ѝ помогнало да доразвие познанията си по езика, споделя "Дойче веле ".

Златка приключва география в университета в Пасау. След дипломирането си стартира да работи като уредник на мероприятия. През 2007 едно политическо събитие трансформира живота ѝ. "В този миг България влезе в Европейския съюз. И аз разбрах, че мога да последвам за преподавател ", споделя тя. В Германия огромна част от учителите са държавни чиновници. А в множеството случаи единствено германци и жители на страни от Европейски Съюз могат да бъдат назначавани на държавна работа, прецизира тя.

Колко получават учителите в Германия

И по този начин Златка още веднъж става студентка. "В Германия по време на следването бъдещите учители имат най-малко четири наложителни практики. Те се организират в учебни заведения. Всичко се документира и се разисква на обособен семинар в университета. Назначава се и преподавател, който дава отговор за теб. " Задачата на въпросния преподавател е да оказва помощ и да те подлага на критика, когато се постанова, прибавя Златка. "В Германия хората умеят да подлагат на критика и да понасят рецензия. В България на рецензията се гледа малко отрицателно ", счита тя.

Увеличават заплатите на учителите със 17%

Сблъсъкът с българската администрация

Златка се дипломира като учителка по география, биология, математика и изобразително изкуство за междинни учебни заведения. Бързо си намира работа. Днес тя открива и други разлики сред двете системи, въпреки да споделя, че не обича да прави съпоставки и да обобщава. "В България учениците имат по-голяма податливост към това да препишат, да поизлъжат. Германските възпитаници имат като че ли повече дисциплинираност и са по-съвестни. За сметка на това обаче българските възпитаници са доста прочувствени, имат желания за развиване и себедоказване. "

Тя попада в езиковата гимназия в Пазарджик откакто кандидатства за културен дипломат на Германия в чужбина. Първоначално ѝ оферират да отиде в Узбекистан, само че по това време детето ѝ е едвам на 2 години. Тя отхвърля. Малко по-късно ѝ оферират да замине за България и то покрай родния Пловдив.

Първоначалната наслада бързо е изместена от културния потрес. "Имаше дни първоначално, в които просто плачех. Бюрокрацията ме шокира. В Германия знаеш доста добре какъв документ ти би трябвало и когато го имаш, всичко завършва за 10-15 минути. В България изникваха все някакви нови проблеми. Неуредицата и хаосът ме измориха. В тях има прерогативи, само че и дефекти - животът ти постоянно е забавен, само че от време на време е инфарктен ".

Златка съумява да открие и разлики сред българския и немския преподавател. "В България системата за жалост е такава, че учителят е малко или доста зависещ на шефа. В Германия е малко по-различно, тъй като учителят е директно зависещ на културното министерство, не на шефа. Там можеш да изразиш мнение и да кажеш почтено какво мислиш, а в България от време на време се постанова да замълчиш, тъй като е въпрос на издръжка. Българските сътрудници желаят да се развиват, само че за жалост от време на време нямат тази опция. Съжалявам ги за това с каква бумащина и администрация би трябвало да се занимават. В България е налице огромен проблем с дневниците и отсъствията. В Германия ги нямаме. Моралът и дисциплината са разнообразни. "

Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка

Въпреки компликациите в България, Златка не съжалява, че се е решила на тази крачка. Последните пет години в България я трансформират. "Станах по-спонтанна. Започнах да се интересувам от доста неща, които преди не са ме вълнували. Промених даже външния си тип. Човекът е животно, което се напасва по отношение на средата, в която живее. Дори цветовете и методът, по който се обличам, се трансформираха и съм сигурна, че когато се върна в Германия, отново ще си сменя дрешника ", споделя тя.

Подкрепа за българските възпитаници

Остават ѝ единствено още няколко месеца в България, след което ще се върне в Пасау. Но връзката ѝ с родината няма да бъде прекратена. Защото от години тя координира просветителни планове сред двете страни.

Един от тях е Bayern-Wettbewerb. В рамките му възпитаници от цяла България работят по тематика, обвързвана с Бавария - пишат съчинение, изготвят видео или създават комикс по тематиката. Осем са спечелилите, които отпътуват за Германия. Златка провежда програмата им, развежда ги из Мюнхен и Пасау. Всяка година българските възпитаници са поканени и на банкет в локалното министерство на културата, където показват както плановете си, по този начин и България.

Къде не пишат домашни, учат върху лодки и вървят на учебно заведение със аероплан

Друга самодейност, в която Златка взе участие, е ориентирана към български възпитаници, които желаят да следват в чужбина. Те отпътуват за Бавария и в границите на седмица се срещат с 4-5 университета в южната федерална провинция.

"Има деца, които потеглят с настройката, че желаят да учат медицина. И откакто посетят лекции на място, си споделят, че това не е за тях. Така получават действителна визия за образованието там ", споделя Златка и разкрива мотивацията си да взе участие в толкоз доста начинания, свързани с българи: "Била съм на тяхното място. Знам какъв брой е мъчно. Сега мога да им оказа помощ. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР