България доминира тотално на Европейското първенство по вдигане на тежести

...
България доминира тотално на Европейското първенство по вдигане на тежести
Коментари Харесай

Щангистите с пет титли на Европейското в Тирана

България господства тотално на Европейското състезание по повдигане на тежести за мъже и дами в Албания. Христо Христов завоюва петия златен орден за страната ни, откакто сграбчи безапелационно купата в кат. 109 кг.

Варненецът сътвори същинско „ шоу на превъзходството “, като стартира изхвърлянето когато всички останали към този момент бяха завършили опитите си и още с първата поява на подиума си обезпечи златото в придвижването със 175 кг. След това с лекост добави още 5 кг към преднината си пред останалите и едвам на 182 кг не можа да закова щангата над главата си. Така Христо имаше преди изтласкването 6 кг преднина пред грузинеца Георги Кхеидзе.

След паузата българинът стартира с 206 кг, които преодоля от втория опит и след това с 211 кг направи невъзможни напъните на Кхеизде за златото. Грузинецът трябваше да вдигне в последния си опит 218 кг, само че те го затиснаха, а това означаваше три златни медала за българина и купа в общото класиране с дуел 391 кг, на 7 кг пред Кхеидзе и на цели 20 кг пред бронзовия Арсен Мартиросан от Армения.

Христо Христов е играч на Клуб „ Титан “ – Варна с треньор Живко Николов. Европейски първенец до 20 година от Букурещ 2019, същата година завоюва бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 година стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 година в Милано. Година по-рано стана първенец на континента в шампионата до 17 година в Прищина, а през 2020 година сграбчи златото на преодолимпийския шампионат за Световната купа в Малта. Миналата година е европейски вицешампион за мъже в кат. 109 кг в Москва, международен първенец за младежи до 20 година г в Ташкент, четвърти на международното за мъже в Ташкент и пети на олимпиадата в Токио, където бе доста ощетен от реферите.

Златото на Христов е 8-ия орден единствено в дуелите за България на европейското в Тирана. С трофеи са Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев сграбчиха бронз. Общо с 23 медала (13 от които златни) в обособените придвижвания сме водачи в общото класирането по народи преди края на шампионата през днешния ден, а при мъжете спечелихме половината от 10-те категории.

Българското присъединяване на Европейското в Тирана към този момент приключи - Джесика Иванова (87) финишира девета. В изхвърлянето тя финишира на 88 кг, а в изтласкването преодоля 110, като с дуела от 198 кг бъллгарката се подреди предпоследна в категорията. Шампионка с дуел от 252 кг (109+143) стана представителката на Норвегия Солфрид Коанда. Среброто заслужи Анастасия Маниевска от Украйна с 237 кг, а бронзът остана за Анастасия Хотфрид (Груз) с 235 кг.

При дамите България взе един орден в лицето на Мария-Магдалена Кирева със среброто в изхвърлянето на категория 76 кг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР