България дава особен принос във всеки етап от създаването на

...
България дава особен принос във всеки етап от създаването на
Коментари Харесай

Вьоса Османи: България допринася във всеки етап от създаването на Косово и запазването на мира

България дава необикновен принос във всеки стадий от основаването на нашата страна и запазването на мира – KFOR, признаването на независимостта на Косово, присъединяване в интернационалните организации, евроатлантическото консолидиране на нашата страна. Това сподели президентът на Косово Вьоса Османи-Садриу след срещата си с българския държавен глава в Прищина.

Президентът Радев е на двудневно посещаване в Косово по покана за Вьоса Османи-Садриу.

Продължаваме да разчитаме на вашата поддръжка и в по-нататъшните крачки до цялостно присъединение в Европейския съюз (ЕС), добави Османи-Садриу. Тя акцентира смисъла на поддръжката на България за Косово, която стартира още от 1999 година, когато по думите ѝ страната ни прояви своя първи ангажимент за мир и непоклатимост в страната.

Османи-Садриу очерта, че на база провокациите пред континента ни е значимо Косово да напредне за своето участие в НАТО. По думите ѝ единствено това би могло да донесе до дългогодишен мир и непоклатимост в района. Османи-Садриу напомни, че Косово е кандидатствала за присъединение в Европейски Съюз и означи, че се надява на поддръжката на България в този развой. Колкото по-близо до Европейски Съюз са Западните Балкани, толкоз по-лесно ще способства за просперитета и сигурността на континента, посочи тя, предаде Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ е значимо приемането в евроатлантическото семейство да е по заслуги и съблюдаване на демократични полезности.

Косово като демократична страна, страна 100 % хармонизирана с външната политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз, е непреклонна в готовността си да основава и да подхранва положителни съседски връзки с всички, сподели президентът. Тя уточни, че за Косово връзките с България постоянно са били от значимо значение. С нашите общи старания ще създадем нови благоприятни условия, освен с цел да пазим мира и стабилността в Косово и в целия район, само че и да отворим нови глави на съдействие, които да засилят нашето партньорство. Тя означи, че за Косово България е сътрудник, съдружник и по тази причина са изпълнени с воля за развиването на двустранното съдействие.

Относно въпроса с признаването на българското малцинство Османи-Садриу съобщи, че Косово е мултиетническа страна. Нашата Конституция дефинира, че Косово се състои от албанците и останалите национални общности без ограничаване и без да бъде стеснен никой да се самоидентифицира, уточни тя. Косово ще съблюдава най-високи стандарти за отбрана на всички общности, които живеят тук, добави Османи-Садриу.

Тя напомни, че следващата година следва броене на популацията и уточни, че ще се придържат към най-високи демократични стандарти, транспарантен развой, в който да няма напън някой да се записва подобен какъвто не е. Османи-Садриу изясни, че Законът за общностите се трансформира с квалифицирано болшинство. Освен гласоподаване от албанското болшинство, би трябвало да се съгласят и малцинствата, добави тя. Нашата воля е да включим всички общности, които живеят в Косово, сподели още Османи-Садриу.

Косово работи на своята територия и от Косово се изисква да подпише контракт – да сътвори законова база за нови избори в северните региони, нещо направено от дълго време, да се напише нов протокол за сигурност сред Косово и интернационалните организации за сигурност и двете страни да се върнат на масата за договаряния, разяснява за връзките сред Косово и Сърбия президентът. Всичко, което желаеха от нас за деескалиране, към този момент се е случило и ограниченията би трябвало към този момент да се махнат, защото въздействат отрицателно, добави тя.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР