България да увеличи приема на студенти във военни специалности заради

...
България да увеличи приема на студенти във военни специалности заради
Коментари Харесай

България увеличава приема във военни специалности заради риск за региона от войната -

България да усили приема на студенти във военни специалности поради „ настъпили съществени промени на средата за сигурност в районен и международен мащаб, оказващи значително въздействие за националната и групова сигурност “ предлага служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов на Министерския съвет.

Той е внесъл план за промени в държавното решение, с което се дефинира приемът във висшите учебни заведения за идната образователна 2022-2023 година. Те плануват и увеличение на местата за студенти в медицински специалности с оглед острия дефицит на медицински сестри.

Проектът е стимулиран с препоръчано нарастване от Министерството на защитата и от Медицинския университет в София.

Министърът на защитата е изискал едно в допълнение място в специалността „ Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили “ и на 18 спомагателни места за курсанти по специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “. В първата компетентност бройките се усилват от 6 на 7, а във втората от 44 на 62.

„ Стратегическо управление на защитата и въоръжените сили “ е магистърска (след добито висше образование). Изучава се във Военна академия „ Г. С. Раковски “. „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “ е бакалавърска и се предлага от Висшето военно-въздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ в Долна Митрополия.

„ Исканата смяна е подбудена както от спецификата в приема и образованието на офицери по специалността и съществуването на нови структури във въоръжените сили, по този начин и от настъпили съществени промени на средата за сигурност в районен и международен мащаб, оказващи значително въздействие за националната и групова сигурност – написа министър Пенов, визирайки войната в Украйна. - Налице са също по този начин намаляващи благоприятни условия за задържане на фрагменти, притежаващи изискващата се профилирана професионална подготовка. “

Държавата ще обезпечи средствата за прехрана на в допълнение признатите студенти както във военните, по този начин и в медицинските специалности. Така студентите ще заплащат годишни такси, които са % от издръжката, а страната ще обезпечава останалата сума на съответното висше учебно заведение.

По искане на ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков министърът на образованието предлага увеличаване на приема в специалностите „ Медицинска сестра “ – с 50 места, „ Лекарски помощник “ – с 30, и „ Акушерка “ – с 20. И трите специалности са бакалавърски.

Предложението – в началото пристигнало от ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков е подкрепено от Министерството на здравеопазването с главен претекст – сериозният дефицит на медицински сестри.

„ При тази специалност дефицитът на пазара на труда е извънредно сериозен и е належащо полагането на целенасочени старания, с цел да може просветителната система в средносрочен и дълготраен проект да стартира да дава отговор на разпознатите потребности на здравната система от този тип медицински експерти “ – стимулира се просветителният министър проф. Сашо Пенов.

За специалността „ Лекарски помощник “ той припомня, че тя е релативно нова, заради което броят на приключилите студенти е относително дребен.

„ Тенденцията в последните години е към увеличение на броя на висшите учебни заведения, искащи да организират образование по тази компетентност, както и на одобрявания брой студенти “, добавя той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР