България да спре вноса на руски нефт, който се ползва

...
България да спре вноса на руски нефт, който се ползва
Коментари Харесай

На първо четене: НС реши да спре вноса на руски нефт и дерогацията да отпадне

България да спре вноса на съветски петрол, който се употребява сега от “Лукойл ”. Това взеха решение депутатите на първо четене със 122 гласа “за ”.

Против са “Възраждане ” и Българска социалистическа партия. Вносители на предлагането са водачите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, а измененията са записани в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Народните представители са заложили 30 дни период,който Министерски съвет би трябвало да извърши след влизане на закона в действие. Мотивите на вносителите на тези промени за прекъсване на дерогацията са лишаването на Лукойл, а оттова и Кремъл от спомагателни облаги, които да финансират войната с Украйна.

В измененията е записано, че в случай че съветската компания не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл ”, под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф.

Този особени шеф би трябвало да се избере по предложение на държавното управление от Народното събрание. Ако няма настоящо такова, ще се избира от кабинета. По време на дебата от Българска социалистическа партия дефинираха решението като антибългарско.

Припомниха, че Европейска комисия е разрешила на България да внася съветски нефт до края на 2024 година. Левицата упрекна вносителите, че желаят да лишат хората от на ниска цена нефт за сметка на безценен импорт. От ПП-ДБ отвърнаха, че дерогацията е била направена поради българите, само че вместо да има по-евтини горива, “Лукойл ” изнесъл цялата облага. 2,5 милиарда лв. не са импортирани.

От “Възраждане ” подчертаха, че решението крие закани във връзка с стратегически бранш за България и рискува проблеми с цените на горивата и спомагателна инфлация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg