България да изчисти проблемните въпроси, свързани с Република Северна Македония

...
България да изчисти проблемните въпроси, свързани с Република Северна Македония
Коментари Харесай

Пуснете европреговорите за РСМ до юни: Германия

България да почисти проблематичните въпроси, свързани с Република Северна Македония (РСМ), с цел да могат Скопие и Тирана да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз още през първата половина на годината, настоя настоя външният министър на Германия Аналена Бербок. Тя съобщи пред немски медии, че е разискала тематиката в двустранен диалог с българския си сътрудник Теодора Генчовска в Люксембург.

 

" Имах диалог с българсия  външен министър, като се съгласихме, че е значимо в сегашната обстановка да стартира този развой на разширение. И се надявам доста, че България може и ще почисти противоречивите точки ",  разгласи тя, от което излиза наяве, че страната ни е склонна да даде зелена светлина за Скопие.

Напомяме, че Генчовска е министър от квотата на Има Такъв Народ, а през последните групировката безапелационни твърдяха, че няма да разрешат категоричен старт на европреговорите за РСМ.

Слави Трифонов и Ива Митева даже се заканиха да изоставен ръководещата коалиция, в случай че не бъдат спазени всички условия от контракта за добросъседство меджу двете страни.

" Позицията на България за започване на договарянията за участие с РСМ остава непроменена ”, обявиха малко по-късно в позиция от Министерство на външните работи, която се появи в отговор на информацията, че министър Генчовска е разговаряла по тематиката с Бербок.
”Министърът на външните препотвърди българската позиция по време на диалога си с немския външен министър. Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с съответни периоди ”, подчертаха от ведомството.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР