България да бъде домакин на среща по процеса Акаба“ през

...
България да бъде домакин на среща по процеса Акаба“ през
Коментари Харесай

България ще бъде домакин на среща по процеса „Акаба“ през 2020 година

България да бъде хазаин на среща по процеса „ Акаба “ през 2020 година беше контрактувано по време на диалога на министър-председателя Бойко Борисов с краля на Хашемитско кралство Йордания Абдулла II бин ал-Хусейн.
Процесът „ Акаба “ е иницииран през 2015 година от краля на Йордания за подсилване на интернационалното и районното съдействие против заплахите от тероризъм, радикализация и принудителен екстремизъм посредством изчерпателен метод. До момента такива конгреси са извършени в Йордания, Албания и Нидерландия.

„ Високо оценяваме ролята на Йордания като „ остров на непоклатимост “ в районен проект и нейната уравновесена интернационална политика “, съобщи още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата. Българският министър председател посочи достойните за най-високо самопризнание отговорност и мъдрост, демонстрирани от йорданските управляващи при оправянето със сериозните последствия от рецесиите в района. „ Високо ценим Вашите поредни старания за реализиране на дълготраен мир и непоклатимост в Близкия Изток, а Вашата специфична роля на страж на Светите места се употребява с голямо почитание в света “, посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Двамата водачи дадоха висока оценка на съдействието в региона на сигурността, противодействието на тероризма, екстремизма, радикализацията и незаконната миграция. Изразено бе също желанието за разширение на ползотворните връзки сред България и Йордания в региона на защитата.

По време на срещата бе очебийно, че през миналата година бяха маркирани 50 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни, което е добър мотив да се даде нов подтик на съдействието сред България и Йордания в сферите от общ интерес. Акцент беше подложен и върху нуждата от активизиране на търговско-икономическото и капиталовото съдействие, както и за установяването на по-близки контакти сред бизнес общностите на двете страни.

Министър-председателят на България и кралят на Йордания дадоха извънредно висока оценка на общите дейности в областта на туризма и опазването на културното завещание. Техният капацитет ще бъде необятно разпрострат с подписването на меморандум за съгласие сред държавното управление на България и държавното управление на Йордания, съгласиха се Бойко Борисов и Абдулла II бин ал-Хусейн.

В наличието на министър-председателя Бойко Борисов и на премиера на Йордания Омар Раззаз беше подписан Меморандум за съгласие сред държавното управление на Република България и държавното управление на Хашемитското кралство Йордания за съдействие в региона на туризма.

Подписи под документа сложиха от българска страна министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на културата Боил Банов, а от страна на домакините - министърът на туризма и археологическото завещание на Хашемитско кралство Йордания Маджд Шуейке.

Меморандумът е образец за продължаващото съдействие в културния и туристическия продан сред двете страни. Документът отразява готовността на България и Йордания да засилят другарските си връзки и да допринесат за икономическото развиване и растежа на туристическия си капацитет, както и за запазване на културното завещание. България и Йордания ще предизвикват взаимното си съдействие в разнообразни типове туризъм с максимален капацитет. Те ще работят интензивно за разпространение ролята на културното завещание измежду подрастващите.

Сред главните типове туризъм, упоменати като акцент в документа, са културният, фестивалният, селският, кулинарният и други Предвижда се и партньорство в запазване на културното завещание с „ Петра Нешънъл Тръст “.

Двете страни ще обменят информация за образуване и присъединяване в интернационалните събития, популяризиращи съответните туристически артикули, както и в огромни културни мероприятия. Предвижда се усилване на контактите за развиването на туристическата инфраструктура и в обмена на положителни практики, които могат да усилят взаимния поток на туристи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР