България чества днес 114 години независимост.Велико Търново ще център на

...
България чества днес 114 години независимост.Велико Търново ще център на
Коментари Харесай

Честваме 114 години независимост

България празнува през днешния ден 114 години самостоятелност.

Велико Търново ще център на тържествата. Тържественият ден стартира в 7:30 със света литургия, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „ Св. 40 мъченици “, където на 22 септември 1908 година цар Фердинанд, дружно с министрите от държавното управление на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта, предава Българска телеграфна агенция.

По традиция след края на службата владиката прави водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски ” и на знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации. На крепостта “Царевец “ в 10:30 часа с боен обред ще бъде издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за повторно е бил прочетен манифестът пред великотърновското поданство на 22 септември 1908 година.

В 11:30 стартира тържественото шествие, в което ще се включат над 500 възпитаници от великотърновските учебни заведения, посетители и жители, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „ Майка България “ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в символ на поклонение.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тематика „ Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно състояние и вероятности “. Във форума ще вземат участие водещи адвокати, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните промишлености, туризма и опазването на историческото завещание. Инициатор на полемиката е Сдружение „ Велико Търново – историческа и духовна столица на България “. Основна цел на събитието е да сплоти най-хубавите хрумвания и съответни оферти за юридическа легитимация на статута на града и опциите му за развиване, сподели заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението. В следобедните часове ще се състои обичайното огромно великотърновско хоро с присъединяване на любителски танцови обединения. 

В 19:00 часа стартират боеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ„ Васил Левски ” пред крепостта „ Царевец “. В 19:30 часа министър председателят Гълъб Донев ще взе участие в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай формалния празник. С аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов - тон и светлина.

В София тържествено честване на 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България ще се състои пред паметника на Независимостта на пл. „ Княз Александър I “, оповестиха от Столичната община. В програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „ Св. София “ с началник Валентин Бобевски. 

„ Преди 114 години предците ни отхвърлиха всяка рекламация, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развиване, публичен живот и просвета могат да бъдат пленник на непозната воля “, написа и Румен Радев, понастоящем началник и на държавното управление, във фейсбук профила си. 

Актът на Независимостта е неминуем резултат на съзнанието за личното ни национално достолепие и дързостта на този образец ще продължи да въодушевява бъдещето ни, отбелязва той.

„ Големият урок от 1908 година е, че единственият законен изразител на националната воля може и би трябвало да бъде българската страна. Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко потомство би трябвало да я отстоява против външни и вътрешни похищения, се споделя още в обявата на президента.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР