България чества 182 години от рождението на Апостола на свободата

...
България чества 182 години от рождението на Апостола на свободата
Коментари Харесай

Карлово е център на честванията на 182 години от рождението на Васил Левски

България празнува 182 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция център на честванията е родният му град Карлово. В 21 часа стартира и тържественият митинг-заря, който Българска национална телевизия ще излъчи онлайн.


Днешният ден е празник на свободния дух за всеки българин. Особено горди с датата 18 юли са хората от Карлово - преди 182 години тук се е родил Апостолът на свободата. От сутринта десетки карловци и посетители на града се включват в редицата прояви във връзка годишнината от рождението на Дякона.

Честванията в родния град на Левски започнаха с тържествена света литургия в храма " Свети Николай " и поднасяне на цветя на гроба на майката на Апостола.

В центъра на града тържествено бяха посрещнати 220 участници в 25-ия обичаен народен туристически поход " По стъпките на Васил Левски ".

Мирела Минчева - участник в похода от Плевен: Целта на Левски се е трансформирала и в задачата на похода и това е всички да се обединим.д-р Галя Цветкова - началник на националния туристически поход " По стъпките на Васил Левски ": Поход на родолюбие, метод на страсти, поход на доказване на себе си, на доста другарства.
Най-малкият участник, извървял един от 8-те маршрута през Стара планина, е единствено на 3 години.

В рамките на честванията за първи път бяха показани незнайни до в този момент документи, съхранявани в държавния списък на Турция. Техните копия, преведени на български към този момент се намират в НМ " Васил Левски ". Сред тях са писма, протоколи и квитанции.

Виктор Комбов - организатор в Национален музей " Васил Левски ": Османската полиция е разполагала с материални доказателства, уличаващи Васил Левски в закононарушение против империята - това са две писма, изпратени от Любен Каравелов до Апостола.
Днес посетителите в музея бяха посрещани от доброволци, които към този момент втора година оказват помощ в ежедневната работа. Те създадоха специфични картички с лика на Апостола.
Борислава Манолова - доброволец: Левски е един борбен човек, който съгласно мен доста обича роданата си и до край се е борил за нея.
За първа година фондация " Васил Левски " учреди премия, която беше връчена на доцент Огняна Маждракова-Чавдарова за неоспорим принос в проучванията си за живота и активността на Апостола.

Кулминацията на честванията е на площад " Васил Левски " в Карлово, където представителни роти на 61 механизирана бригада ще се съберат за вечерната тържествена митинг-заря. Държавният глава и висш главнокомандващ на българската войска Румен Радев, както и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев са формалните посетители на кулминационната точка на честванията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР