България чества 146 години от Освобождението. С почит към героите,

...
България чества 146 години от Освобождението. С почит към героите,
Коментари Харесай

146 години свободна България: Почит към героите на историческия връх Шипка

България празнува 146 години от Освобождението. С респект към героите, извоювали свободата и посланията от предишното. На този ден през 1878 година е подписан историческия Санстефански кротичък контракт. От 1991 година 3 март е Национален празник на България. В цялата страна през днешния ден има празнични церемонии. Кулминацията е пред Паметника на свободата на връх Шипка.



Президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков бяха измежду формалните посетители на честванията на Националния празник.

Този връх през днешния ден ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието, с цел да бъдем почтени за тези, които дадоха живота си, с цел да пребъде България. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в словото си на връх Шипка във връзка Националния празник на България – 3 март. Честването е под патронажа на ръководителя на Народното събрание, който се преклони пред паметта на бранителите на върха и сервира венец в криптата на Паметника на свободата.



фотография: Народно заседание



" 3 март е доста повече от един исторически успех. 3 март е нашата памет и респект към саможертвата на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата зима на робството. 3 март е нашият народен блян за свободна, обединена и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достолепие и блян към прогрес. Днес е ден за национално усамотение. Днес е ден, в който да се обединим към нашите полезности " - това сподели президентът на Република България Румен Радев на честванията за Националния празник на историческия връх Шипка.

Вижте директното включване на Иво Никодимов от връх Шипка



Ето какво споделиха някои от пристигналите на връх Шипка:

- 3 март за мен е най-българският празник.

- Ние доста харесваме тия български обичаи и се опитваме колкото се може повече да се резервират, да се отстояват българските обичаи и традиции, тъй като това ни построява - това сме ние българите.

- Почитта към героите, починали тук - било българи, било чужденци, които са били - това е. Трябва да им се отдава респект и да се почитат.

- За мен същинският празник на България е - 3 март, Освобождението. И би трябвало да си остане като народен празник.







фотоси: Виктор Борисов




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР