Казвам се Лаура. Това са Нова, Антъни и Сесилия. Уча

...
Казвам се Лаура. Това са Нова, Антъни и Сесилия. Уча
Коментари Харесай

Те виждат това, което ние пренебрегваме: Защо все повече чужденци избират България?

" Казвам се Лаура. Това са Нова, Антъни и Сесилия. Уча български всеки ден ".

" Аз съм Мира, на 40 години и жевея във Въбел ".

България - домът фантазия за Лаура и Антъни. Преди по-малко от година си споделят: " хайде ", прелистват самоуверено и стартират да пишат на чист бял лист своята история или... по-точно на чисто нов видеоблог.

Историята им стартира във Англия. Преди да тръгнат еднопосочно, посетили България опознавателно - на отмора. Влюбили се в страната и решението за къща на село било взето. Направили огромната крачка: продали всичко - къщата, бизнеса за екопродукти, събрали каквото имат в миниван и тръгнали на път през Европа към България.

Лаура: Аз бях доста уплашена в Англия, в действителност доста, доста стерсирана.

Антъни: Виждахме по какъв начин всеки се бори просто, с цел да оцелее, с цел да си заплати сметките като работи... ужасно доста часове. Ние имаме две дребни деца и не желаеме този живот.



Лаура: Хората споделяха, че сме луди поради децата, нали знаете по какъв начин приказват: " ооо, децата имат потребност от доста играчки ". Но видяхме, че те са толкоз уверени и щастливи, тъй като имат техните мама и баща от самото начало.

Лаура: Мислят и че сме луди да живеем тук в средата на нищото, само че заран излизам с кафето и е безшумно, а децата могат да тичат на открито и да дишат чист въздух. Точно това обожаваме. Имаме толкоз доста пространство на открито. В Англия нашата къща беше толкоз покрай останалите и градината ни беше доста дребна.

Започват да засаждат семена в градината.

Лаура: Толкова е вълнуващо. Да оглеждаме плодове и зеленчуци е една от нашите най-големи фантазии, до момента в който живеем в България.

Неизмазана къща, цялостна със старинни движимости, две-три дамаджани за ракия и печка - минало за някои българи, настояще и бъдеще за тях. И то изцяло мечтано.

Лаура: Да цепиш дърва за огъня в този момент е нещо обикновено.

Антъни: Обожавам по какъв начин англичаните споделят: " Ооо, просто купете нацепени или платете на някой да го свърши ". И ние отговаряме: " Не желаеме ". Откакто сме пристигнали тук, се опитваме да живеем някак по-просто и да вършим всичко сами.



Това, което за нас е недостиг, за тях е запас - елементарното пояснение за какво западняците толкоз харесват страната ни.

" Те си демонстрират фотоси един на различен, аз съм ги виждал: " Това е моята къща, кочината, където ще сложим прасето, това е овощната градина ". Имат опция да си покачат обществения статус - това е другото, което би трябвало да се каже. В Англия с приходите на човек от все по-западащата междинна класа, да не приказваме за работническата класа, можеш, в случай че цялостен живот пестиш и си плащаш наема, най-после да си купиш колибка или гаражче. С тези пари тук можеш да си купиш къща с три декара двор ", разясни Харалан Александров - обществен антрополог.

И в случай че Лаура и Антъни пристигнали от Англия у нас с визи, то една от опциите на обединена Европа е свободното придвижване. Само за година 1,4 милиона души са се преместили от една страна на Европейския съюз в друга по данни на Евростат.

" През техните очи ние имаме опция, в случай че сме задоволително любопитни и доброжелателни, да видиме какво богатство е тази територия, която на нас ни е дадена по исторически аргументи и по силата на това, че сме родени тук. И да си дадем сметка въпреки това и това е тъжната равносметка - каква невероятна загуба е това, че толкоз българи напуснаха своите родни места и че има цели области, в които гъстотата на популацията е като в субсахарска Африка ", разяснява Харалан Александров.



Лаура: Основната концепция на нашия ютюб канал и на профила ни в тик-ток е да покажем на хората, че България не е страна от третия свят, не всички тук са нещастни. В медиите на запад тези източноевропесйки страни са описвани по този начин: всички са тъжни и това е бедна страна. Но ние желаеме хората да видят, че хората тук са фантастични. И има доста аргументи да посетят България, да живеят тук.

Антъни: Ние желаеме да покажем и вашата просвета, и нашето виждане за културата и хората.

С всяко видео почитателите се усилват, а с това и феновете на България. Но да снимаш видео-блог с двама британци, две деца, две кучета и две котки не е по никакъв начин лесна задача.

Освен видеата за обществените мрежи, Лаура има и друга работа. Преподава британски онлайн. Казва, че парите, които изкарва стигат изцяло за естествен живот в българско село.

" Ние сме доста щастливи да бъдем тук и аз се надявам, че ние ще можем като учим български и се сприятеляваме, да се превърнем в нови българи и по този начин ще бъдем признати от общността ", споделя Лаура.

" Аз вървя в магазина, разтварям преводача и си споделям: " ок, ще опитам да го прочета на български ". Продавачката не ме разбра от първия път. И аз си споделих: " Опитай отново ". Вместо да се откажа и тя да си го прочете от телефона ", уточни Антъни.



И в случай че румънците са рекордьори с над 3 милиона души, живеещи из Евросъюза, то едвам към 700 000 германци назовават друга страна на остарелия континент собствен дом.

Съседът на Мира демонстрира на парактика какво значи за българина комшията. А Мира, щерка ѝ Лаян, Макс и Саша пристигнали от Германия и построили своя общественост. Три години по-късно купените от германци къщи в село Въбел са 18. А като се има поради, че Мира е брокер, може и други запустели парцели да се снабдят със притежатели.

" Дойдох тук на отмора и забелязах, че в България всичко е доста по-лесно. Като цяло животът тук е по-пълноценен. Природата тук е прелестна ".

Българска национална телевизия: Но тук няма доста хора?

Мира: Така е, само че пък тук имаш успокоение. Можеш просто да се насладиш на тишината.

Саша: И тук имаш ежедневни проблеми, само че това са различен вид проблеми. Човек тук не е толкоз подтиснат.



Бягството от мегаполисите на Европа е физическо, културно, емоцианално и духовно.

" Там не си създател на живота си. Там те поставят на конвейера, на бобслея те пускат и ти си хвърчиш по него, в коловоз си вкаран. Докато тук можеш да правиш всичко. И това чувство за независимост и най-много чувството, че дружно с други хора можеш да създадеш, по този начин да се каже, отначало да възстановиш разрушените обществени връзки, по които всички имаме горест ", сподели Харалан Александров - обществен антрополог.

Но те не просто живеят в България, а мислят и по какъв начин тя да се развива, по какъв начин да привлекат вложители и да облагородят изоставени региони. Саша към този момент е основал компания за климатични системи. Мира има друга цел.



" Моята фантазия са къщите за посетители. Целта ми е те да бъдат за хора, които идват в България на отмора, от време на време идват и клиенти. За мен хубавото е, че доста къщи тук стоят празни тъй че и други германци може да дойдат тук, да ремонтират къщите. Ние сме покрай Дунава, което предлага разнообразни благоприятни условия ".

Британци и германци назовават себе си българи, до момента в който от време на време самите българи, обхванати от ежедневни грижи и проблеми, не виждат какво имат към себе си и се гордеят от произхода си единствено по празници.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР