България често е била използвана като своеобразен хъб от руски

...
България често е била използвана като своеобразен хъб от руски
Коментари Харесай

Главен редактор на ”The Insider”: Реакцията на България към руските агенти е подозрителна

България постоянно е била употребена като самобитен хъб от съветски разузнавачи. Но страната е и тяхна цел. Българските управляващи не реагираха изключително твърдо, а това е доста съмнително. Много е значимо по какъв начин българският народ и медиите ще реагират в тази обстановка и дали ще принудят управляващите да работят по-твърдо.
Това разяснява пред БТВ Роман Доброхотов, основен редактор на " The Insider " и създател на следствието за съветския скришен сътрудник Сергей Скрипал.

„ България постоянно е била употребена като самобитен хъб от съветски разузнавачи, работещи в Източна Европа и изключително на територията на Балканите. Така че България е в действителност значима в това отношение. Нашето следствие сподели, че страната ви е освен хъб, само че и цел. На всички към този момент е ясно, че Сергей Федотов е взел участие в отравянето на предприемача Гебрев, като покушението е обвързвано с неговия бизнес. Той е продавал оръжия на Украйна и евентуално Сирия”, сподели Доброхотов.

„ Предполагам, че има още доста случаи, с изключение на тези със Скрипал и Гебрев. Най-вероятно те са десетки. Просто ние успяхме да разкрием детайлности единствено за тези два случая”, добави той.

„ В интерес на истината наподобява, че двата случая не са свързани. Това е доста значимо, защото това потвърждава, че Сергеев е почитан чиновник на съветското разузнаване, който е бил отпред на разнообразни интервенции в разнообразни страни. Изглежда, че приказваме за група професионални убийци, пътуващи от една страна в друга. Целите им са били разнообразни, само че методите им са едни и същи. В случая с Гебрев, да вземем за пример, употребяваната отрова не е „ Новичок”, само че е доста сходна. Необходимо е да бъдат осъществени още тестове”, на мнение е той.

„ Мисля, че българските управляващи реагираха не изключително твърдо. Това е доста съмнително. На първо място считам, че в българските секрети служби са се инфилтрирали представители на съветското разузнаване. Трябва да се вгледаме доста деликатно в това, което споделят българските управляващи и представителите на българските секрети служби. Вече станахме очевидци на разпространението на дезинформация във връзка с активността на някои съветски разузнавачи. Появиха се изказвания, че те не са директно свързани с Кремъл. Това е полуда, няма по какъв начин да допуснем, че хора, работещи в сходни организации, ще създадат каквото и да е, без да са получили заповеди от своите началници. Това е безусловно невъзможно”, съобщи Роман Доброхотов.

По думите му има контрастност в метода, по който Англия реагира след отравянето на Скрипал и по какъв начин реагира България.

„ В рамките на дни Англия стартира огромно следствие, техният дипломатически отговор беше доста корав, политическите изявления бяха безкомпромисни. Те приканиха Русия да взе участие в следствието и към момента притискат Русия да даде нужните отговори. Засега не виждаме нищо сходно от страна на България. Мисля, че София желае да резервира положителните си връзки с Москва. Това обаче е доста рисково, защото Кремъл остава с усещането, че може да прави каквото си изиска, без да има последствия. Много е значимо по какъв начин българският народ и медиите ще реагират в тази обстановка и дали ще принудят управляващите да работят по-твърдо”, счита Доброхотов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР