България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на

...
България би се поставила в странна ситуация, ако настоява на
Коментари Харесай

Милен Велчев прочел чешките вестници и се произнесе за сделката с ЧЕЗ

България би се сложила в странна обстановка, в случай че упорства непременно да купи ЧЕЗ. Това би било неточност. Това съобщи някогашният финансов министър Милен Велчев в утринния блок на bTV.

„ Държавата по принцип е неприятен собственик и това не е процедура единствено в България “, уточни той.

„ Един взор върху чешката преса ще ви покаже за какво е по-добре държвата да стои отвън тези браншове “, сподели Велчев. Според него чешката страна не ръководи задоволително добре този бранш, по-добре би било това да ства от една мултинационална компания.

„ За да се съгласи ЧЕЗ да продаде дяловете на българската страна, би трябвало или да е реализирано взаимно преференциално решение по арбитража, което ще коства стотици милиони, другояче няма по какъв начин ЧЕЗ да се съгласи и да остави ръководството в ръцете на страната “, уточни Велчев.

Той счита, че и министър-председателят и финансовият министър схващат причините му.

„ Политическият инстинкт на министър-председателя постоянно е бил доста мощен и съгласно мен той сега се пробва да предотврати популистките напъни на част от опозицията да извлекат изгоди от надълбоко крайните настроения в част от гласоподавателите за държаваната благосъстоятелност “, уточни Велчев.

„ ЕРП-тата бяха продадени през 2004 година в една доста транспарантна пазарна договорка с доста добър излаз и като доходи за страната и като резултат. Спомнете си какъв беше бизнесът с ЕРП-тата, когато те бяха в държавни ръце и обслужването на популацията в този момент е доста по-добро “, акцентира той.

Велчев отхвърли информациите, че той и Николай Василев са се срещали с банкери и са преговаряли за приватизацията на ЕРП-тата доста преди Симеон Сакскобургготски да бъде определен за министър-председател и те да бъдат назначени за министри. Той няма спомен за такива срещи и се съмнява, че и Николай Василев е взел участие в такива. „ Все отново това не беше в нашия сектор “, напомни той.

Бившият финансов министър не познава Гинка Върбакова – за пръв път чува името ѝ в медиите. „ Не мога да разясня. Възможно е да има сполучлив бизнес в региона на енергетиката. От числата, които чух, ми се коства, че договорката има потребност от други финансови вложители “, сподели той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР