България беше приета за пълноправен член на Европейския археологически съвет.

...
България беше приета за пълноправен член на Европейския археологически съвет.
Коментари Харесай

​България беше приета за пълноправен член на Европейския археологически съвет

България беше призната за пълновръстен член на Европейския археологически съвет. Но преди този момент й беше поверено семейството на годишния конгрес на съвета за ръководство на културното завещание. И въпреки и нов член, опита на нашите учени беше беше оценена от интернационалната археологическа общественост доста високо.


Макар и в Европа - в региона на археологическите изследвания всяка страна има друго законодателство и практики. И става известно, че множеството страни като Финландия, Португалия и Унгария изпитват съществени проблеми.
проф. Людмил Вагалински, шеф на НАИМ: И се стига до заличаване в един миг на археологическите обекти, тъй като частните компании се борят археологически за поръчките, с цел да ги завоюват смъкват извънредно ниско цената, вследствие на което не могат да съблюдават методиката притискат ги да вземем за пример безусловно да се оправят за 30 дни, без значение от това какъв брой огромен е обектът.
И доста от страните се пробват да се върнат към по-централизирания модел на ръководство на културното завещание. Изостанала от общата демократична наклонност, страната ни, излиза, че печели.

Ленард де Вит, ръководител на Европейския археологически съвет: Имате добър надзор на страната върху археологията. И имате доста открития. България е горда със своето минало и би трябвало да сте доста деликатни.
Споделеният опит демонстрира, че е мъчно да се схване общ модел на ръководство, който да работи еднообразно добре в другите страни. Но въпреки всичко изпъква потребността от известни общи правила.

проф. Людмил Вагалински: Защото се вижда че е прекомерно необятно отворена ножицата и това не въздейства доста добре на европейската археология. Ленард де вит: Когато приказваме за археология, сегашните граници не са съотносими. Аз съм от Холандия. Половината от Холандия е била част от римската империя, България също. Така че имаме общо минало.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР