България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на

...
България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на
Коментари Харесай

Посланикът ни в Турция: В Искендерун има безследно изчезнал наш сънародник

България беше първата страна от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на незабавна помощ за избавяне от трагичното земетресение в Турция, съобщи посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български публицисти в град Адана, Южна Турция.
Той уточни, че в късния следобяд (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от спешната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две коли за спешна помощ с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета, оповестява специфичният делегат на Българска телеграфна агенция в Турция Нора Чолакова.

Посланик Чолаков сподели, че сега Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с минимум опустошения, като в обитаемото място има единайсет разрушени здания, жертвите са към 60, а ранените са към 850.
Първите екипи – общо 19 души, мигновено след идването си отпътуваха за обектите, сега се работи на два обекта в региона на Адана. Най-големите опустошения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, посочи Чолаков.
В Искендерун към момента има безследно липсващ съотечественик, като избавителните работи не престават и към момента с него не е открита връзка. Той е български жител с двойно поданство, сподели посланикът, като добави, че към този миг няма информация за други потърпевши български жители.

Той уточни, че атмосферата в Турция през вчерашния ден е била трагична, като хората са уплашени и тъжни, само че в същото време имат цялостно доверие на управляващите си.
В Адана разрушенията са малцина, само че много съществени по своя размер, сподели дипломат Чолаков, като добави, че българските избавителни екипи са работили на два обекта и през днешния ден не престават.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
07 Фев 202346206 Фев 202353005 Фев 2023330705 Фев 2023421404 Фев 20231162303 Фев 20232789Коментари13-я07 Фев 2023 8:22ч.
Не желаех да го пиша през вчерашния ден, с цел да не наподобява налудничаво, само че по-късно известие за липсващ българин тъкмо в този град, трабва да се направи това конкретизиране. И по този начин, в случай че се огледа картата на сеизмичната интензивност ще се види, че не Сирия е ударената, а Турция. Сирия просто е пострадалата съседка. Както обичат да споделят американците - съпътстваща жертва. Днес Турция наподобява на кърваво леке. Прерязана е от земетресения, като с закривен ятаган по цялата си снага, от Средиземно море съвсем до Ерзурум. При това от стотиците вторични земетресения над 20 са с магнитуд над 5. Най-любопитно е тъкмо 13-ото по ред от най-силните трусове, което се е случило в 6.26ч UTC и има координати 36.66 N, 36.06 Е. То е доста друго от всички останали и не може да не бъде видяно. Ако съберете двете му координати ще получите пресечна точка в 72.72, което прави 144, което пък е цифрата на 24 май. Към вечерните часове на 6.2. това е единственото от земетресенията, което не е на суша, само че по тази причина пък е на тъкмо 13 км от Искендерун, градът учреден от Александър Македонски през 333 пр.н.е., именуван от гърците Александрета или Малката Александрия. По-интересното обаче е, че точно в този град се развива действието във кино лентата „ Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход “ (с премиера на 24 май 1989). И това е тъкмо този поход, в който бащата на Индиана от 13 юли 1942 и търсачът на Свещения граал е похитен от нацистите, с цел да ги води на мястото, където е скрита чашата. В Искендерун. И макар, че храмът на Свещения граал е сниман в Петра (Йордания), тъй като другата Петра още не е открита, съдейки по финала на кино лентата, когато храмът стартира да се срутва и големи пукнатини погълъщат нацистите и опиталата се да изнесе чашата нацистка сподвижница доктор Елза, отнесено към мястото на събитито в днешния ден, а точно Малката Александрия, то значи, че Рада Беркут към този момент е разпечатала чашата. И когато споделяме, че Господ вижда всичко, за какво да пропущаме изобретението на братя Люмиер, запечатало на лента идването на влака?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023381411 Яну 2023238405 Фев 202368126 Яну 2023617
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР