България бе осъдена днес от (ЕСПЧ) за това, че е

...
България бе осъдена днес от (ЕСПЧ) за това, че е
Коментари Харесай

Осъдиха България в Страсбург заради екстрадирането на турски журналист

България бе наказана през днешния ден от (ЕСПЧ) за това, че е върнала в Турция публицист, критикуващ властта на Анкара след несполучливия прелом през 2016 година, без да прегледа молбата му за леговище, заяви Агенция Франс Прес.

Жалбоподателят, чиято идентичност не се прецизира, е избягал от страната си след опита за прелом и е „ изразил опасения от малтретиране, на което би могъл да бъде подложен при положение на завръщането си в Турция “, се изяснява в резюмето на решението на съда.

Българските управляващи, обаче, не са разгледали молбата му за интернационална протекция, установи съдът.

В момента 36-годишният публицист излежава присъда в Турция от седем години и половина затвор за принадлежност към " терористична организация ".

Той е работил за всекидневника и за организация „ Джихан ”, благосъстоятелност на Feza Media Group, която е считана за сериозна към режима на турския президент и е известна като близка до мрежите на. Проповедникът бе упрекнат в скрит план за несполучливия прелом през юли 2016 година против Ердоган, напомня Европейски съд по правата на човека.

Няколко месеца преди опита за прелом турските съдилища сложили трима админи отпред на групата, след което „ Заман ” възприе линия про-Ердоган и жалбоподателят е освободен от работа и му е отнета журналистическата карта.

След събитията през 2016 година той напуща Турция поради подхванатите от управляващите ограничения против медии и публицисти.
 Съдът в Страсбург: Българските съдилища са позволили извънредно стигматизираща ромите и евреите тирада на Волен Сидеров Съдът в Страсбург: Българските съдилища са позволили извънредно стигматизираща ромите и евреите тирада на Волен Сидеров
Днес Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе по делата Бехар и Гутман против България (жалба № 29335/13) и...

През нощта на 13 октомври 2016 година журналистът е задържан при опит да премине турско-българската граница с товарен камион с няколко други пасажери.

Той прави няколко несполучливи опита да подаде молба за даване на леговище и да се възползва от интернационалната протекция. Предаден е на турските управляващи 16 октомври на граничния пункт Капитан-Андреево.

„ Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна отбрана “, означават съдиите. Те са единомислещи в заключението си, че България е нарушила член 3 (забрана за нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на дейно средство за защита) от Европейската спогодба за правата на индивида.

София ще би трябвало да заплати на жалбоподателя 15 000 евро за неимуществени вреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР