България бе напълно изтрита от историята на славянската писменост от

...
България бе напълно изтрита от историята на славянската писменост от
Коментари Харесай

Скандален филм изтри България, Русия: Не е официална позиция

България бе изцяло изтрита от историята на славянската книжовност от скандалния филм "Една религия, един език ".

Посолството на Русия в София разгласява късото известие, в което разгласи, че това не е формалната позиция на съветската историография. В същото време обаче не се разграничи от напълно формалната поддръжка за плана на съветското посолство в районен съд Македония.

Във кино лентата, който е основан с поддръжката на съветското посолство в Скопие, Македония се дефинира като "родина на кирилицата ".



Сценарист и режисъор е Елена Мироненко. Във кино лентата се "описва основаването на писмеността и разпространяването на църковнославянските книги ".

Напълно е пренебрегната историческата роля на българската страна. Подробно се разказва прекосяване на кирилицата през Русия, Украйна, Македония, Сърбия и Черна гора, а България като че ли не е съществувала.



"Една религия, един език " афишира, че татковина на кирилицата била Македония, а братята Кирил и Методий били основали глаголицата след задачата на по-големия при хазарите в региона на Херсон, днешна Украйна, посочена във кино лентата като "старите съветски земи ". Акцентира се на това, че Русия била отблагодарила на Македония за писмеността, изпращайки на македонците богослужебни книги през XVIII и XIX век.

"Благата новина пристигнала в Русия посредством Македония, след това отново се връща там с съветски богослужебни книги и по този начин се затваря кръгът на отбрана на славянските земи от Русия ", настояват създателите на кино лентата.

Агенция БГНЕС разгласява известието на съветското посолство в София:

"Филмовата лента е отражението на авторската позиция, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не подхожда на позицията на формалната съветска историография, а също по този начин и на подходи на Посолството на Русия в България.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се резервира жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата самодейност, не подкрепена от историческа експертиза, за жалост, не постоянно води до реализиране на замислената положителна цел ".

На този декор "Една религия, един език " завоюва огромната премия на 26-я Международен кино фестивал "Радонеж " в Москва. Премиерата му бе на 23-ти декември. Филмът е с продължение от 1 час и 25 минути. Той бе рекламиран в районен съд Македония и показан на кинофестивал в Скопие, а цялостната му версия свободно се популяризира в интернет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР