България бе домакин на учение по противодействие на разпространението на

...
България бе домакин на учение по противодействие на разпространението на
Коментари Харесай

ДАНС домакин на учение за превенция срещу оръжията за масово унищожение

България бе хазаин на обучение по противопоставяне на разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване със специфичен фокус върху провокациите, свързани с противозаконния трафик на химични, биологични, радиоактивни и нуклеарни субстанции и материали. Това оповестиха от пресцентъра на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС).

Учението се е състояло от 2 до 4 април в границите на Инициативата за отбрана от разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване (Proliferation Security Initiative) и е било проведено под управлението на ДАНС, взаимно с Агенцията за понижаване на заканите (Defense Threat Reduction Agency) на Съединени американски щати и Европейското командване на Въоръжените сили на Съединени американски щати (USEUCOM). В него са се присъединили и представители на Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Хърватия, Грузия, Италия, Косово, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Украйна.

Ежегодно страните, участващи в Инициативата, организират учения в разнообразни страни, ориентирани към обособени аспекти на противодействието на разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване. От 2003 година представители на български ведомства, в това число и ДАНС, вземат участие интензивно в учения и други мероприятия, проведени по линия на Инициативата.

Инициативата за отбрана от разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване е част от световните старания, в допълнение към съществуващите принадлежности в тази област, за навременно секване на трафика на разпространяване на оръжия за всеобщо заличаване, на средствата за доставка на такива оръжия и обвързваните с тях материали към и от страни и недържавни субекти, предизвикващи угриженост, в сходство с интернационалното право и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Инициативата е почнала през 2003 година като активност, а не като организация, и все още в нея вземат участие над 100 страни, измежду които и България.

Присъединяването на страната ни е в сходство с вътрешната и външната ни политика против разпространяването на оръжията за всеобщо заличаване и битката с тероризма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР