България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото

...
България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската армия, защото
Коментари Харесай

Euractive: България бави обещаната военна помощ за Украйна, иска НАТО да поеме транспорта

България бави доставката на 100 бронетранспортьора за украинската войска, тъй като Министерството на защитата е поискало НАТО да поеме транспортните разноски, оповестиха за Euractiv България депутати от ръководещото болшинство в София.

Решението за изпращането на машините беше взето преди повече от три месеца в Народното събрание, а българското Министерство на вътрешните работи и украинското министерство на защитата подписаха съглашение за доставката им.
„ България може доста да помогне на Украйна, само че това се бави, тъй като администрацията на Министерството на защитата не работи оптимално “, сподели в понеделник депутатът Ивайло Мирчев от ръководещата коалиция „ Продължаваме промяната – Демократична България “.
Министърът на защитата Тодор Тагарев непрестанно е подложен на критика за бавните си дейности от ГЕРБ (ЕНП) и Движение за права и свободи (АЛДЕ), другите две обединения, които поддържат проевропейското държавно управление в София.
„ България може да помогне, само че това не се случва с нужните темпове и се надявам това да се усъвършенства. Ние гласувахме решението за бронетранспортьорите преди близо три месеца, само че за три месеца не можем да превозим стотина БТР-а от София до Русе (град на река Дунав в Североизточна България)”, сподели Мирчев.
Тагарев сподели, че забавянето е, тъй като София е проверила дали съдружниците от НАТО могат да финансират превоза. В последна сметка цената беше форматът Rammstein на НАТО.
„ Това не е обикновена транспортна интервенция, тъй като би трябвало да бъдат ангажирани много влакови композиции “, сподели Тагарев пред държавното радио БНР в неделя. Военният министър изясни, че логистиката е комплицирана и българските старания са „ оценени от украинската страна “.
Euractiv не получи отговор на запитването си до Министерството на защитата заради съответни аргументи, заради които към момента не е осъществена доставката на БТР-ите.
„ С това решение ние укрепваме нашата Европа и отбраната на свободата “, разяснява Зеленски, когато беше взето.
Въпросът за БТР-ите и друга военна помощ беше подложен и по време на визитата на българската парламентарна делегация в Киев при започване на февруари.
С последния пакет военна помощ на Киев българските управляващи дадоха обещание въоръжение, с което България разполага още от времето на Съюз на съветските социалистически републики – елементи за ракетни установки С-300, остарели ракети С-300, бронетранспортьори, снаряди, минохвъргачки и друга техника..
През декември украинският президент Володимир Зеленски употребява Twitter, с цел да изрази благодарността си за доставката на бронетранспортьорите и новия пакет военна помощ от България.
Източник:

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР