България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи

...
България активно работи и подкрепя европейската перспектива на своите съседи
Коментари Харесай

Румен Радев: България очаква конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи

България интензивно работи и поддържа европейската вероятност на своите съседи от Западните Балкани като най-сигурна мярка за гарантиране на сигурността, стабилността и икономическия прогрес на нашия район. Затова страната ни чака постигането на съответни резултати както в сферите на стопанската система и свързаността, по този начин и във връзка с откритите двустранни въпроси в разговора с Република Северна Македония.

Това съобщи президентът Румен Радев пред посланиците на страните членки от Европейски Съюз и Швейцария.

" Сред нерешените политически въпроси изключително сензитивно се открояват спазването на правата на македонските българи, усилването на езика на омразата и похищенията против българското-културно историческо завещание. Загърбването на тези въпроси ще забави и напредъка в процеса на европейска интеграция ", означи президентът.

Президентът уточни като положителен знак активизирането на двустранния разговор с югозападната ни съседка посредством надграждането на постигнатото досега. " България обаче чака не нови уверения, а конституционни гаранции за съблюдаване на правата на македонските българи, посредством прибавянето им в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония, дружно с изброените останали елементи от нации ", уточни Румен Радев.

По думите на президента това би трябвало да се случи преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз на югозападната ни съседка.

" Спазването на човешките права и осъществяването на Копенхагенските критерии за участие не могат да бъдат третирани само като двустранен въпрос сред България и РСМ, те засягат фундаментални европейски полезности, не могат да са обект на договаряния и са явен индикатор за европейската зрялост на РСМ. Трудна за приемане е тезата, че в Народното събрание на една страна-кандидат за участие в Европейски Съюз няма болшинство от 2/3, което да изрази безапелационната политическа воля за реализиране на пълноправно участие ", добави Румен Радев.

Според него би било " необяснимо внасянето в обединена Европа на идеология от някогашни тоталитарни режими ".

Пред посланиците президентът е подчертал също по този начин, че " НАТО е главният дирек на европейската сигурност, само че че остава въпросът за недостига на отбранителни качества на равнище Европейски Съюз, който отчетливо се демонстрира при възникването на рецесии ". Затова Радев още веднъж прикани за по-тясна интеграция в региона на европейската отбранителна промишленост и просвета, което да усъвършенства разноските за защита и да усили приноса на страните от Европейски Съюз към груповата сигурност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР