България 143г. от въстанието, което поведе България към свободата Днес

...
България 143г. от въстанието, което поведе България към свободата Днес
Коментари Харесай

143г. от въстанието, което поведе България към свободата

България 143г. от въстанието, което поведе България към свободата Днес и на следващия ден в цялата страна ще има тържествено отбелязване на годишнината от Априлското въстание  Ванеса Николова 30 април 2019, 11:51
нес стартират тържествата във връзка 143-тата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание, като кулминационната точка им ще бъде на следващия ден в Клисура, където ще участва и президентът Румен Радев, предава NOVA.

Тази вечер в Копривщица, където Тодор Каблешков написа своето „ Кърваво писмо”, ще има възпоминателна заря.

Априлското въстание заема значимо място в съзнанието на всеки българин, без значение от каквито и да било странични фактори. Априлското въстание е събитие, което се помни и уважава и до през днешния ден, тъй като то, въпреки и с драматичен край, е дребната искра, която се популяризира из цяла Европа и води до дълго чаканата независимост.

Със гибелта на Апостола през 1873г. в Българския революционен комитет настава рецесия, тъй като той губи своят водач и обединител.

Времената са бурни и неуверени, а народите на Балканския полуостров стартират един по един да се надигат и да провеждат протести, въстания, революции.

Едва ли е учудващо, че точно в този дух, обхванал района, и на фона на дълбоката рецесия в БРЦК, отпред на Българския революционен комитет застава не какъв да е, а Христо Ботев.

Христо Ботев се ражда през 1848г., която в международната история е позната като „ Годината на революциите”. Съдбата като че ли съзнателно сортира годината, в която да се роди един от най-отличителните български революционери, който след това ще се трансформира в народен воин.

Ботев влага цялата си сила в своя най-висш блян – да види родината свободна, само че неистовото му предпочитание за гражданска война на моменти му пречи и замъглява разсъдъка му.

Българският бунтовник подценява неналичието на време и запаси и проведеното от него Старозагорско въстание от септември 1875г. се проваля.

Срамът от случилото се и нападките, които получава след това, го подтикват да се отдръпна, като по този метод има повече време да проучва последните събития.

В края на 1875г. група млади и въодушевени младежи образуват Гюргевския революционен комитет. Те са решени да провеждат ново въстание, с по-мащабни размери. Българските земи са разграничени на окръзи и стартира подготовка посредством диалози с локалните и набиране на запаси.

Прогресът в другите окръзи не е постоянен и множеството от тях не смогват с убеждаването на хората, че си заслужава да се вдигнат на протест. Не са доста тези, които имат вяра, че българите сами могат да се оправят с една империя, потвърдила мащабите на своята войска през вековете.

Четвърти окръг, който обгръща обитаемоте места в Родопите и Средногорието, работи най-организирано и на събранието на комитетите в местността Оборище на 14 април, се разисква крайния проект за въстанието и е решено то да избухне на 1 май.

По виновност на осъществено изменничество въстанието избухва по-рано от плануваното – на 20 април (стар стил). Копривщица, Панагюрище, Стрелча и Клисура са едни от първите села, в които хората въстават.

Априлското въстание е кърваво и свиреп потушено. Сведения за това откриваме и в архиви от Западния свят, където обществата са потресени от случилото се в България.

В поддръжка на българския народ тогава се изричат редица персони с престиж в разнообразни сфери на обществения живот – Уилям Гладстон, Лев Толстой, Дмитрий Менделеев, Виктор Юго.

Историята в никакъв случай няма да не помни и американския публицист Макгахан, който описа на света за лицето на ужаса в българската реалност.

България губи едно от най-важните лица на своето революционно придвижване във Врачанския Балкан, само че съумява да накара света да обърне взор към Балканите и по този метод да извоюва своята независимост.

По тематиката  146 години от гибелта на Апостола 146 години от гибелта на Апостола  Героинята на цяла една нация - Жана д`Арк Героинята на цяла една нация - Жана д`Арк  Втората международна война: Югославска интервенция Втората международна война: Югославска интервенция  Планът „ Маршал ” – избавителен пояс за Европа Планът „ Маршал ” – избавителен пояс за Европа  Нишкото съглашение - 96г. по-късно Нишкото съглашение - 96г. по-късно  Писателят, рисувал с думи историята на Балканите Писателят, рисувал с думи историята на Балканите  Зимната война: Фитилът на Втората международна Зимната война: Фитилът на Втората международна

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова Източник: априлско въстание .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Светът се въоръжава с рекордно движение, Русия изостава <br>
Светът се въоръжава с рекордно движение, Русия изостава
 <br> Можем ли <strong> да подушим </strong> храните <strong> с езика </strong> си? <br>
Можем ли да подушим храните с езика си?
 <br> Най-по Великден <br>
Най-по Великден
 <br> <strong> - едно от най-великите творби на Леонардо
" />
"Тайната вечеря " - едно от най-великите творби на Леонардо
Последни  Костадинка Кунева За повторно: Българка - претендент за евродепутат от...  <p><strong>143г. от въстанието</strong>, което поведе България към<strong> свободата&nbsp;&nbsp;</strong></p> 143г. от въстанието, което поведе България към...  Evanescence оповестиха европейско рок турне. България е в листата Evanescence оповестиха европейско рок турне. България е в...  <p>Първият робот-компаньон в света идва у нас</p> Първият робот-компаньон в света идва у нас  <p>Хотелите всеобщо не желаят да настаняват деца&nbsp;</p> Хотелите всеобщо не желаят да настаняват деца  Фолксваген Строим бул. за 20 млн. лева до новия цех на...  Samsung Sero Samsung показа отвесен тв приемник  <p>Как &bdquo;Игра на тронове&ldquo; <span style= Как „ Игра на тронове “ изгуби борбата за...  <p>Кит &ndash; съветски разузнавач, дезертира, Русия отрича</p> Кит – съветски разузнавач, дезертира, Русия отхвърля  Наводненията в Канада Хиляди евкуирани поради наводнения в Канада  Гневен татко разлепя заплашителни бележки в двора на учебно заведение Гневен татко разлепя заплашителни бележки в двора на...  <p>Тя е<strong> единствено на 29 години</strong>, само че с нов рекорд</p> Тя е единствено на 29 години, само че с нов връх  <p>Книгите, които <strong>да прочетем през май&nbsp;</strong></p> Книгите, които да прочетем през май  <p>Като видя какво се случва, бабата припадна в краката ми&nbsp;</p> Като видя какво се случва, бабата припадна в краката...  Рухналата фасада: Проблеми още при ремонта на Рухналата фасада: Проблеми още при ремонта на " Графа "  Император Акихито За първи път от 200 година: японският император абдикира  <p>Срещата в Берлин: Няма прогрес сред Косово и Сърбия</p> Срещата в Берлин: Няма прогрес сред Косово и Сърбия  НАСА: Удар от метеорит не би трябвало да се подценява НАСА: Удар от метеорит не би трябвало да се подценява  Алекс Алексиев с първата си обич: McLaren 720S. Това е първият автомобил, по който работи за британците. Негово дело е интериорът. Българин направи дизайна на най-скъпия McLaren  <p>Кое е <strong>най-ценното, което можем да дадем на децата</strong></p> Кое е най-ценното, което можем да дадем на децата Всичко от през днешния ден Виц на деня - Вече два месеца употребявам вашия мас "За здрави колена ", а ставите не престават да ме болят. Няма никакъв резултат. Вие сте мошеници! - Момент! Вашите… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Къде в София всяка събота се случва знамение Къде в София всяка събота се случва знамение  Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните  Актьорът, който умря 25 пъти на екрана , който на екрана  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Борисов предлага на Франция да помогне за  Лидия Инджова: С корема на Донка несъмнено смъкнах някой различен кг Водещи вести  Фолксваген Строим бул. за 20 млн. лева до новия цех на Фолксваген  Гневен татко разлепя заплашителни бележки в двора на учебно заведение Гневен татко разлепя заплашителни бележки в двора на учебно заведение  <p>Хотелите всеобщо не желаят да настаняват деца&nbsp;</p> Туристическа организация: Хотелите всеобщо не желаят да настаняват деца  Император Акихито За първи път от 200 година: японският император абдикира  <p>Срещата в Берлин: Няма прогрес сред Косово и Сърбия</p> Срещата в Берлин: Няма прогрес сред Косово и Сърбия  <p>Идва захлаждане, какво ще е времето през май</p> Идва захлаждане, какво ще е времето през май  папа Йоан XXIII Българският папа, за който не знаем доста  <p>Кит &ndash; съветски разузнавач, дезертира, Русия отрича</p> Кит – съветски разузнавач, дезертира, Русия отхвърля  <p>Тя е<strong> единствено на 29 години</strong>, само че с нов рекорд</p> Тя е единствено на 29 години, само че с нов връх  <p>Как &bdquo;Игра на тронове&ldquo; <span style= Как „ Игра на тронове “ изгуби борбата за идентичността си  Алекс Алексиев с първата си обич: McLaren 720S. Това е първият автомобил, по който работи за британците. Негово дело е интериорът. McLaren Speedtail коства 4 млн. лв.. Дизайнът му е дело на българин  <p>Първият робот-компаньон в света идва у нас</p> Първият робот-компаньон в света идва у нас за Webit.Festival  Samsung Sero Samsung показа отвесен тв приемник  Наводненията в Канада
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР