Българите започнаха да губят бройката на всички скандали, които се

...
Българите започнаха да губят бройката на всички скандали, които се
Коментари Харесай

Politico: България губи бройката на скандалите, приличат на сюжет от мафиотски сериал

Българите започнаха да губят броя на всички кавги, които се случват в страната. Главозамайващи заглавия по медиите се усещат по-скоро като съществени сюжетни линии от хитов мафиотски сериал, а не като действителни събития, които се разиграват в държава-членка на Европейския съюз. Големият въпрос е дали това ще е повратната точка и завършек на ерата на Бойко Борисов.
Така стартира следващият сериозен материал по адрес на България в авторитетното брюкселско издание "Politico ". Медията от близко следи протичащото се у нас през последната година (и не само), а свадите в реалност са толкоз доста, че постоянно има какво да се каже.
Ето и цялата публикация:
Българите започнаха да губят броя на всички кавги, които се случват в страната. Има “Български Уотъргейт” и кавги с подслушвания. Има аграрни предприемач, който упреква бившето държавно управление и някогашния министър председател в изнудване. И има държавна банка, която дава стотици милиони евро като заеми на близки компании.
Главозамайващи заглавия по медиите се усещат по-скоро като съществени сюжетни линии от хитов мафиотски сериал, а не като действителни събития, които се разиграват в държава-членка на Европейския съюз, директно преди изборите на 11 юли.
Големият въпрос е дали това ще е превратната точка и завършек на ерата на Бойко Борисов - някогашен пожарникар и телохранител, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ господства политическата сцена в балканската страна към този момент над десетилетие. Формацията обаче загуби властта пред април. Най-бедната нация в Европейски Съюз има дългогодишна история с корупцията. Всичко това обаче придобива нов мащаб след последните разкрития за завладяването на страната. Свежите разкрития единствено ускоряват така и така бурното публично неодобрение против властовия хайлайф, който наподобява на незаконна тайфа, рекетира и употребява службите за сигурност, медиите и правосъдната система като бухалка.
България към този момент не може да минава под радарите. Категоричен знак за това пристигна даже и от Вашингтон. Съединени американски щати подвигнаха летвата откакто този месец включиха в санкционен лист по закона "Магнитски " няколко българи, измежду които авторитетни олигарси, десетки компании. Обвиненията са за присъединяване в корупция, подкупване на политици, с цел да се избегне наказателно гонене. Сред претекстовете са и обвинявания за интервенция в изборите. Министерството на финансите в Съединени американски щати дефинира дейностите си като "най-големите такива, ориентирани към битката с корупцията към днешна дата ".
Този непредвиден ход от страна на Съединени американски щати е позор както за София, по този начин и обаче за Европейския съюз. Блокът все по този начин продължава да се прави на кьорав за проблемите на България с върховенството на закона и оставя потоците от еврофондове да текат. Опозиционните политици се оплакват, че точно средствата от Брюксел приключват в неверните ръце - на предприемачи, близки до властта.
На сцената на Европейски Съюз Борисов е правилният съдружник на немската канцлерка Ангела Меркел в ЕНП. Най-голямото политическо семейство в европарламента неведнъж е омаловажавало всички тези опасения, че средствата, отпуснати от Европейски Съюз, играят съществена роля за разцвета на корупцията.
Служебният кабинет в България отговори на американските наказания и сътвори комисия, която да изготви лист със всички юридически или физически лица, които през последните 5 години са били свързани със глобените компании. Мотивът е, че това би прекъснало връзките с хората от този лист.
Дали това ще даде подтик за още по-голямо почистване, ще стане ясно на изборите през юли. Засега няма явен знак в каква посока ще бъдат резултатите от вота. “Алфа рисърч” демонстрират, че партия ГЕРБ е изгубила 2% от доверието след глобите по “Магнитски”. Но все пак имат здрави структури по места, които могат да активизират гласоподавателите.
Според сегашните прогнози изборите ще са много безредни и без явен победител. А Европейски Съюз не показва планове да се намеси в битката с корупцията, както направиха Съединени американски щати. И макар че Борисов е изгубил властта през април, партията му продължава да води.

Пролет и лято, обсипани със кавги
След изборите на 4 април свадите започнаха да идват бързо и да са все по-големи. Тези обвинявания наподобяват красноречиви за метода, по който ГЕРБ и Борисов ръководят от години. Те обаче отхвърлят изказванията.
През месец май тази година ген. Атанас Атанасов от “Демократична България” разкри, че над 30 опозиционни политици са били подслушвани по време на предизборната акция. Списъкът или основанията за тези изказвания не са обществени, само че служебният вътрешен министър Бойко Рашков удостовери и даже предприе идната крачка като разгласи, че едно от подслушваните лица е служебният министър председател Стефан Янев.
Друг опозиционен политик разкри 80 имена и загатна, че подслушването може би е почнало още по времето на антиправителствените митинги през миналата 2020 година Българската прокуратура сега проверява тези обвинявания. ГЕРБ отхвърлят. Според Борисовата партия служебното държавно управление се пробва да раздроби службите поради напълно неотдавна разрушената мрежа от съветски шпиони. Една от главните опорни точки в отбраната на ГЕРБ е, че групировката е последният кей в битката против Българска социалистическа партия - някогашната комунистическа партия, която също има връзки с корупцията и историческа съгласуваност с Москва. Това ескалира и в междуличностен спор сред самия Борисов и президента на страната Румен Радев, който е подсилен от социалистите.
По-рано през май Светослав Илчовски прочут земеделец разкри пред депутатите в 45-тото Народно заседание че хора, близки до ГЕРБ направлявали всички браншове в стопанската система. Определи някои министри като кукли на конци. Илчовски уточни пред специфична комисия, че ГЕРБ са го изнудвали за стотици хиляди евро. Дори му посочили видеоклип по какъв начин различен богат предприемач е бил насилван в затвор, с цел да го сплашат още повече.
Илчовски направи и връзка с един различен прочут сюжет - изтеклите фотоси от спалнята на някогашния министър председател Борисов, на които се виждат пачки от 500-еврови банкноти и златни кюлчета. Земеделецът твърди, че известна плеймейтка и продажница направила фотосите. Показанията на Илчовски бяха на гребена на новинарския поток в страната. Борисов обаче отхвърли всевъзможни обвинявания. Определи казаното като скрит план, зад който стоят неговите врагове и целят дискредитирането на партията му.
И в случай че това не е задоволително, служебният министър на стопанската система Кирил Петков разкри, че Българската банка за развиване, чиято съществена цел е да подкрепя дребни и междинни предприятия, е осигурявала милиарди като заеми за осем компании.

Точка на изкривяване?
Въпреки вълната от обществени обвинявания и американските наказания, към момента не е напълно несъмнено дали страната ще стартира начисто. Социолозите допускат, че партиите, които се борят против корупцията и желаят да завоюват властта, могат да поемат по към този момент отъпканата пътека. Освен това няма и симптом, че Европейски Съюз скоро ще предприеме каквито и да било дейности, с цел да спре злоупотребата с европейски фондове. Спиране на брюкселски пари към този момент е имало два пъти - през 2008 и 2014 година поради опасения за непозволено разходване.
Участието на България в Европейската прокуратура дава мотив за очаквания измежду критиците на Борисов. Според тях новата институция може да вземе в свои ръце тежките каузи за корупцията в страната. Надежда има и поради новия механизъм на Европейски Съюз, който обвързва върховенството на закона с парите, които Брюксел отпуска за държавите-членки. Това може да се трансформира в инструмент, който да бори систематичната корупция. Засега обаче всичко е пожелателно, а действителни наказания няма.

превод и редакция: Джесика Вълчева, "Фрог нюз "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР