Българите, заминаващи на почивка в Гърция, трябва да са особено

...
Българите, заминаващи на почивка в Гърция, трябва да са особено
Коментари Харесай

Бъдете нащрек! Жестоки санкции дебнат българите в Гърция

Българите, заминаващи на отмора в Гърция, би трябвало да са изключително деликатни по пътищата от 1 юли, когато влиза в действие признатият от Народното събрание нов Наказателен кодекс на страната (N 4619/2019). Той изцяло анулира досегашния, който действаше още от 1951, и апропо вкарва извънредно строги санкции за някои пътни нарушавания. " Леките " носят до три години затвор, а тежките - до 10, даже в някои случаи над 10 години.

Шофирането след приложимост на алкохол, навлизането в насрещно придвижване и карането в положение на " умствена и физическа отмалялост " се санкционират с до три години затвор. До една година затвор се планува за шофиране по пешеходни площади или тротоари. Причиняването на телесна щета на пътя носи до 10 години затвор, а на гибел - и повече, в това число пожизнен.

Засега не е доста ясно по какъв начин управляващите ще мерят " физическата и умствена отмалялост " - за разлика от алкохола, тя няма закрепени стойности и не се открива с дрегер, разяснява пред в. " Катимерини " Панайотис Кабортис, притежател на една от огромните шофьорски школи в Атина.

До година затвор се планува и при основаване на обструкции пред превоза - очевидно ориентирано против зачестилите демонстрации и блокади на пунктове за събиране на магистрални такси.

Тепърва ще се види какви промени ще настъпят в съпътстващите нормативи, да вземем за пример в закона за придвижване по пътищата, който апропо прецизира и размера на санкциите.

Гърция е от страните с висок брой жертви по пътищата, съотнесени към популацията (макар в последните години починалите там да са приблизително с една трета по-малко от тези в България).

Според едно скорошно изследване на Европейски Съюз 35% от водачите в страната си признават, че са карали под въздействие на алкохола, при следно 25% за целия съюз.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР