Българите винаги ще бъдем на първите места по заболеваемост, защото

...
Българите винаги ще бъдем на първите места по заболеваемост, защото
Коментари Харесай

Пенка Георгиева, Заедно с теб: Трябва да има бърза и спешна здравна реформа

Българите постоянно ще бъдем на първите места по заболеваемост, тъй като липсва поредна здравна политика в България. Трябва да има една бърза и незабавна здравна промяна, с цел да може да получим достъп до лекуване. Това сподели Пенка Георгиева – ръководител на пациентски организации " Заедно с теб “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Тя изясни, че платените прегледи при експерт са в порядъка на към 200 лв., а таван на цените няма. " Не е въпросът в таван на цените. Това, което би трябвало да се направи, е да се обезпечи втори спомагателен дирек в Националната здравноосигурителна каса и който желае да си доплаща за повече медицински услуги, дано да има опция. Тогава ще има по-добър достъп до лекуване “, счита Георгиева.  

Тя уточни, че в България отделяме към 4% от Брутният вътрешен продукт за медицински услуги, до момента в който в западните страни процентите са 8. " Значи останалите 4% ние ги доплащаме от джоба си точно с тези цени. Нужна е незабавна здравна промяна, с цел да осигурим еднакъв достъп до лекуване на всички. Дори в огромни градове като Бургас няма денонощна аптека “, съобщи експертът.  

Георгиева разяснява и цената на медицинските произведения, като уточни, че в България няма регистри на медицинските произведения. " Няма надзор и се злоупотребява. Леща, която тук коства 1000 лв., в Германия коства 300 лв.. Как става това – липса на надзор “, съобщи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР