Българите в Република Северна Македония са моста на югозападната ни

...
Българите в Република Северна Македония са моста на югозападната ни
Коментари Харесай

Общественици: Българите са мостът на РС Македония към ЕС

Българите в Република Северна Македония са моста на югозападната ни съседка към Европейския съюз.

Около това мнение се сплотиха журналистът Атанас Величков и ръководителят на фондация „ Македония “ Виктор Стоянов в ефира на Euronews Bulgaria.

Според тях процесите в страната не са признати с положително око в Европа. Повод за следващото разцепление се оказа прекъсването на активността на българските културни центрове в Северна Македония и обявяването им за фашистки организации.

Македонската влада реши да наложи преименуване и стопиране на сдружения кръстени на  " националисти " и " фашисти ". Но не в името е казуса, считат сънародниците ни в Скопие.

 
Тук единствено видимо е проблем. Проблем е, че българите са решили да се сдружат и да регистрират някаква активност. Имат право – импровизирано, неофициално няма да има проблем. Проблема става, когато всичко става ясно.
Атанас Величков, публицист, основен редактор на " tribuna.mk "
На процедура дейностите на Скопие отдалечават от евроинтеграцията. Там нямаш право да бъдеш българин сполучлив в някоя сфера. С този законопроект се отдалечават от Европа.
Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония “

Според македонските медии обстановката ще доведе до ново несъгласие от българска страна и отново да блокира евроинтеграцията на Западните Балкани.

 
Дори текстовете на новините, задачата е да се направи още една антибългарска акция – България се заканва с ново несъгласие. Те не влизат в същността, просто България да бъде сложена като неприятния чичко с тоягата, който върви и спъва РСМ към европейския си път. Мицковски си разрешава да съпоставя България с Русия, само че в това време като че ли се пробва да денацифицира българите. 
Атанас Величков, публицист, основен редактор на " tribuna.mk "
България би трябвало да продължи да пази българите в РСМ с лостовете и механизмите, които разрешава дипломацията и да продължи финанситането на културно историческото  ни завещание. Българите там са мостът на РСМ към Европейски Съюз и в този момент България би трябвало да ги отбрани.
Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония “

Българите в Северна Македония приканват страната ни да вземе ясна позиция по отношение на всякаква антибългарска изразителност.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР