Българите сред основните участници в престъпни мрежи за трафик на

...
Българите сред основните участници в престъпни мрежи за трафик на
Коментари Харесай

Българите сред основните участници в престъпни мрежи за трафик на хора

Българите измежду главните участници в незаконни мрежи за трафик на хора в Европейски Съюз за трудова и полова употреба, сочат данните в отчет на Европол.

В документа се отбелязва, че в Европейски Съюз работят 821 рискови незаконни мрежи, свързани с търговия с опиати, цигари, трафик на хора и изнудване.

„ Най-често участниците в тези организации са от страни от Западните Балкани, основно от Албания, а също от Турция и Мароко.Пазарът на опиати е един от главните източници на принуждение в Европейски Съюз и на доходи за проведената престъпност “, сподели белгийският министър на вътрешните работи Анелис Верлинден.

Според нея прането на пари и корупцията са опасност за върховенството на закона и главните свободи.

„ Вътрешната сигурност на Европейски Съюз е застрашена от активността на тези групи с 25 000 членове от 112 националности, половината от тях са свързани с търговията с опиати “, уточни шефът на Европол Катрин де Бол.

По нейните думи 86 на 100 от незаконните организации имат и легален бизнес, най-често в строителството и хотелиерството, и по този начин се перат пари. Де Бол добави, че показаният отчет е най-задълбоченото проучване на европейските незаконни мрежи до момента.

Европол е една от най-големите организации на Европейския съюз, напомня SafeNews.

Той координира огромни интернационалните следствия и интервенции с националните полицейски органи и сътрудници. Сред тях са Интерпол и ФБР на Съединените щати.

Част от извънредно чувствителни файлове, съдържащи персоналната информация на висши ръководители на правоохранителните органи, е била открадната.

Според вътрешна записка на организацията и диалози с сегашни и някогашни чиновници, персоналните досиета на зпълнителния шеф на „ Европол “ Катрин Де Боле и други висши чиновници са изтекли някъде преди септември. Те са били съхранявани на книжен притежател.

Инцидентът беше обект на диалози в организацията, основана в Хага. Служителите си разменяли бележки за това по какъв начин файловете са изчезнали. Най-вече те се опитваха да схванат по какъв начин централния правоприлагащ орган в Европа се е забъркал в такава каша.

Източник: NOVA

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР