Българите сме спрели да купуваме дрехи по време на карантината.

...
Българите сме спрели да купуваме дрехи по време на карантината.
Коментари Харесай

Интересна новина за джоба на българина след карантината

Българите сме спрели да купуваме облекла по време на карантината. Но сме наблегнали на храната, алкохола и цигарите. Дори сме съумели да спестим и пари. Според данните на националната статистика, всеки българин е похарчил приблизително по 462 лв. преди пандемията и с 9 лв. по-малко по време на карантината. През този интервал, обаче като дял от общите разноски храната се усилва до 32% от персоналния бюджет.

Причината - свили сме внезапно разноските за облекло и развлечения, за които сме давали под 3 %. За сметка на здравословната храна и месото, които през този интервал сме консумирали двойно повече.

Кризата обаче не е предиздвикала хората да протягат ръка към спестяванията си, а даже в противен случай – банкерите регистрират растеж в парите, вложени в депозити. Леко са се завишили и приходите.

Оказва се, че пандемията и последвалата я карантина съумяха да изкарат нескрито неподозирани заложби. Много българи схванаха, че стават за готвачи, други пък взеха решение, че в този момент е време за поправки.

В резултат на това питателните магазини регистрираха облаги, а хората пък откриха какво да вършат, до момента в който са под карантина. Освен, че отвориха готварските книги, хората са употребявали стоенето у дома и за друго – да се научат да готвят здравословно.

Данните демонстрират, че по време на карантината, семействата са свили потреблението на самун, за сметка на месото, зеленчуците и потребните храни.

Семейната идилия обаче стартира да се пропуква след седмиците, прекарани зад заключени порти, безапелационни са психолозите. В резултат - скуката и стресът стартират да се борят с добре познатите на българите средства - алкохол и цигари.

Така от националната статистика регистрираха - българинът е свил всички разходи, без тези за пушене и пиянство. „ Това са тактиките, които ни оказват помощ на всекидневно равнище да възстановим контрола, чувството, че имаме надзор над живота”, изясни психологът доктор Маргарита Бакрачева.

Докато сме прекарали време у дома пък, много от нас са съумели и да спестят пари. А банките регистрират растеж на парите за вложение в депозити с близо 40 % за този интервал.

Финансистите пък са безапелационни, че явлението не е ново и разясниха, че същото се е случило и по време на финансовата рецесия през 2008 година. „ Това е нездравословно събитие. Не става въпрос за никакви хора, това е оборотния капитал на компаниите, който опросто се утаява в депозити, тъй като няма приложение”, разясни Емил Хърсев.

По време на карантината загуби натрупаха най-много търговците на дрехи и обувки, защото хората са спрели да ги купуват.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР