Българите си остават у нас за 22 септември – Деня

...
Българите си остават у нас за 22 септември – Деня
Коментари Харесай

Българите си остават вкъщи днес

Българите си остават у нас за 22 септември – Деня на независимостта. Около 550 хиляди пътувания се чакат, като 40 000 ще отидат в Турция, 35 000 в Гърция, а в България ще се осъществят към 350 хиляди пътувания. Очаква се не малко хора да удължат почивката си и тя да е почнала още от четвъртък. Такава прогноза направи за " Телеграф “ шефът на Института за разбори и оценки в туризма проф. Румен Драганов. “Основните пътувания са в България. Натоварванията са на Автомагистрала " Тракия “, Автомагистрала " Хемус “. Това, което е на юг, не се юрва към Гърция.

На там има такива, които ще отидат да пият едно кафе в Александруполис “, изяснява той. Драганов показва, че същото важи за германците и австрийците, и акцентира, че през 52-те седмици на годината локалното население съставлява най-големият туристопоток.

Почивки

Хората се насочат във всички направления, както и през лятото. " Навсякъде в страната, където има втори дом, посещаване при близки родственици и другари. Почивките по морето не престават. Времето се обрисува хубаво “, споделя още той и показва, че и планината се избира като място за отмора. В чужбина съседите са ни Гърция, Турция, Сърбия, Румъния и Република Северна Македония. " Гранична полиция даде доста огромни цифри за шопинг в Одрин, тъй че той надвива над морето. В Гърция отиват хора, които имат втори дом, с цел да си зазимят къщите и да ги употребяват оптимално “, разяснява шефът.

Туристи

По морето сега доминират англичаните, показва Драганов, следвани от поляци, чехи, румънци, също по този начин туристи от Турция, Гърция, Сърбия, РСМ. " Има доста германци, които обикалят, те са за културен туризъм в градска историческа среда. Те не са по морето, а основно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново “, споделя той. От думите му излиза наяве, че туристите у нас си отпътуват в края на първата седмица на октомври.

Сезон

Румен Драганов оцени изтичащия летен сезон като доста сполучлив, както и културния туризъм в градовете. " По морето продължаваме да имаме растеж спрямо предходната година. Спрямо 2019 година се движихме с закъснение в границите на 9%. Това е единствено морето. Иначе градовете надвишиха предпандемичната година “, проучва той. По думите му това се случва в цяла Европа и не е казус за нашата страна. " Още от януари - април имаме доста мощни пътувания. През януари бяха 67% растеж по отношение на миналата година и нарастването не е падало под 27%. За първите 6 месеца от годината с 1 млн. повече са влезнали в страната спрямо 2019-а “, регистрира Драганов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР