Българите ще работят почти до гроб с постепенното увеличаване на

...
Българите ще работят почти до гроб с постепенното увеличаване на
Коментари Харесай

Горчивата реалност: В България вече ще се работи до гроб

Българите ще работят съвсем до гроб с последователното увеличение на пенсионната възраст. Идеята е и мъже, и дами да се пенсионират на 65 години, а в междинната възраст, на която умират мъжете у нас е 68 години, а дамите живеят приблизително до 74 години.

Уcлoвията зa пeнcиoниpaнe през 2024 година ca 62 гoдини и 2 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 36 гoдини и 6 мeceцa ocигypитeлeн cтaж зa жeнитe и 64 гoдини и 7 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 39 гoдини и 6 мeceцa cтaж зa мъжeтe. През идващите години изискваните стаж и възраст ще нарастват.

“Лицата, които не дават отговор на горните условия, през 2024 година получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на 67 години за дамите и мъжете, в случай че имат минимум 15 години автентичен застрахователен стаж ”, изясняват от Национален осигурителен институт. Тоест пенсионната възраст и междинната за смъртност се приближават от ден на ден.

За хората, работещи при тежки, нездравословни или характерни условия на труд, също има увеличение на възрастта за приемане на пенсия за стаж и възраст. Условията през 2024 година за придобиване право на пенсия за стаж и възраст при изискванията на първа категория труд за дамите са 10 години стаж от първа категория труд, навършени 50 години и 8 месеца и общ брой от застрахователен стаж и възраст 94.

Условията за мъжете са 10 години стаж от първа категория труд, възраст 54 години и 2 месеца и общ брой от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 година възрастта за дамите се повишава с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се трансформират.

За работещите при изискванията на второкласен труд, изискванията за придобиване право на пенсия за стаж и възраст, на които би трябвало да дават отговор дамите, са 15 години стаж при изискванията на второкласен труд, навършени 55 години и 8 месеца и общ брой от стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 15 години стаж от второкласен труд, възраст 59 години и 2 месеца и общ брой от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 година възрастта за дамите нараства с четири месеца, а за мъжете - с два месеца.

За военнослужещите, държавните чиновници по Закона за Министерство на вътрешните работи и други специфични ведомства от 1 януари 2024 година възрастта нараства и за двата пола с два месеца. Условията, на които би трябвало да дават отговор за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст, са навършени 54 години и 2 месеца и общ застрахователен стаж 27 години, “от които две трети би трябвало да са фактически изслужени като военнослужещи или като държавни чиновници в специфичните ведомства ”.

През 2024 година се усилва и възрастта на учителите за придобиване право на пенсия за стаж и възраст за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. За дамите възрастта нараства с два месеца, а за мъжете с един. Изискваният училищен стаж не се усилва, акцентират от Национален осигурителен институт. Жените учители получават право на ранна пенсия за стаж и възраст при навършени 59 години и 2 месеца и 25 години и 8 месеца училищен стаж, а за мъжете условието е 61 години и 7 месеца и 30 години и 8 месеца училищен стаж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР