Българите ще могат да гласуват за Народно събрание днес в

...
Българите ще могат да гласуват за Народно събрание днес в
Коментари Харесай

28 партии и коалиции се борят за гласа ни на изборите днес

Българите ще могат да гласоподават за Народно заседание през днешния ден в цялата страна и в 62 страни в чужбина. Изборният ден стартира в 07 ч. тази заран и ще продължи до 20 ч. Удължаване по-късно може да има единствено, в случай че пред дадена секция се е образувала опашка.

В предварителните избори за 48-ия парламент вземат участие общо 28 партии и обединения. В два изборни региона - Варна и 25-и регион в София, има и по един регистриран самостоятелен претендент за народен представител. Общият брой на претендентите е 6624, от които 1954 са дами, а мъжете – 4670. Почти 1300 от тях пък са в две листи.

 
Съгласно Изборния кодекс гласуването ще се извърши посредством машини в секциите в България и в чужбина, които са с 300 и повече гласоподаватели, регистрирани в изборния лист. Така в страната ще се гласоподава машинно в 11 636 секции, от които в 9396 с по една машина, а 2 240 с по две машини.

В чужбина пък с машини ще се гласоподава в 300 секции.

В изборни секции, където има по-малко от 300 гласоподаватели по лист, ще се гласоподава с хартиена бюлетина. Те са 2785. Такава ще употребяват и тези, които ще гласоподават с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в затвори и други

Хартиено гласоподаване е допустимо и в секциите, където се употребяват машини, само че единствено в случай че има проблем и те не могат да се употребяват за задачата.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР